Rekordní provoz na dubrovnickém letišti a jeho přestavba

Dubrovnické letiště plánovalo pro loňský rok zvýšení počtu cestujících o 3 procenta, ale skutečnost překonala všechna očekávání: za rok 2015 dosáhl tento počet necelých 1,67 milionu cestujících, což je zvýšení o 7 procent.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Rekordní provoz na…
Publikováno: 13.05.2016

Dubrovnické letiště plánovalo pro loňský rok zvýšení počtu cestujících o 3 procenta, ale skutečnost překonala všechna očekávání: za rok 2015 dosáhl tento počet necelých 1,67 milionu cestujících, což je zvýšení o 7 procent. Dosažený výsledek představuje rekord a je nejvyšší od roku 1962, kdy bylo dubrovnické letiště postaveno.

Jedním z důvodů mimořádného navýšení počtu cestujících byla skutečnost, že se Dubrovník stal mateřským přístavem lodi "Thompson Celebration", velká loď pro okružní plavby po Středomoří o kapacitě 1300 cestujících, což pro letiště znamenalo 150 nových letových operací a přineslo navíc přibližně 60 000 cestujících.

Dubrovník
Dubrovnické letiště u obce Čilipi

Do Dubrovníku létají společnosti Croatia Airlines, Easy-Jet, Norwegian Air Shuttle, Thomson Airways, British Airways, Vueling Airlines, Lufthansa, Austrian Airlines, Iberia, Air Serbia a další. Každoročně se rozšiřuje počet linek i spojení. Letos se čekává navýšení počtu přepravených turistů o 3,5 procenta. Dubrovnické letiště nově navázalo spolupráci s se společnostmi FlyNiki, Transavia Airlines, Transavia France a Volotea. Spojení s Prahou zajišťuje společnost SmartWings, a to konce května do začátku října každodenně.

Pokud jde o projekt přestavby dubrovnického letiště, plánuje se do konce roku 2016 dokončení budovy C letištního terminálu, která začne přijímat první cestující začátkem roku 2017. Koncem roku začne rekonstrukce vzletové a přistávací dráhy, což si vyžádá přibližně tři roky. Je totiž třeba minimalizovat negativní důsledky těchto prací na cestovní provoz na letišti. Z toho důvodu budou stavební práce probíhat v zimních měsících.

Projekt "Rozvoj letiště Dubrovník" (Razvoj Zračne luke Dubrovnik) schválený vládou Chorvatské republiky počítá s tím, že většina nákladů na jeho realizaci bude pokryta z evropských fondů. Vláda přikládá tomuto projektu velkou důležitost, neboť sníží dosavadní dopravní izolovanost Dubrovnicko-neretvanské župy a uvolní pohyb osob i zboží na tomto teritoriu Chorvatska. Celý projekt má být dokončen do března roku 2019.

Informace: Dubrovnik Airport.


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat