Startuje největší cyklistický závod v Chorvatsku - Tour of Croatia

Cyklistický závod Tour of Croatia je jednou z nejvýznamnějších sportovních událostí tohoto roku v Chorvatsku. Letošní druhý ročník se koná od 19. do 24. dubna.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Startuje největší…
Publikováno: 19.04.2016
19.4.2016

Cyklistický závod Tour of Croatia je jednou z nejvýznamnějších sportovních událostí tohoto roku v Chorvatsku, což potvrzuje zájem mnoha známých cyklistických týmů, médií i sponzorů. Letošní druhý ročník se koná od 19. do 24. dubna a povede trasou dlouhou přes tisíc kilometrů po chorvatském pobřeží a vnitrozemí.

Mezinárodní cyklistická federace jej zařadila do první kategorie, tedy mezi nejvýznamnější Grand Tour závody, jako jsou Tour de France, Giro di Italia a Vuelta a Espaňa. Závod bude přenášet chorvatská televize HTV, Eurosport a řada zahraničních televizí.


Skradin
Skradin, brána do národního parku Krka

Šestietapového závodu se zúčastní na dvacet profesionálních týmů se 168 závodníky z různých zemí, mezi nimiž budou týmy z Kazachstánu, Itálie, Ruska, USA, Velké Británie, Polska, Slovinska, Ázerbájdžánu, Jihoafrické republiky, Belgie, Nizozemska a dalších zemí.

Cílem akce je kromě podpory cestovního ruchu a rozvoje aktivit mimo hlavní turistickou sezónu i propagace přírodní krás Chorvatska, protože trasa závodu vede nádhernou krajinou národních parků a chráněných krajinných oblastí, např. Plitvická jezera, Krka, Velebit, Učka a Biokovo.

Plitvice
Plitvická jezera

Start první etapy a celého závodu bude v Osijeku, odkud povede přes města Koprivnica a Ludbreg do Varaždínu. Druhá a současně nejdelší etapa závodu odstartuje na Plitvických jezerech a cílovým městem bude Split. Třetí etapa Makarska - Šibeník přinese televizním divákům nádherné pohledy na pohoří Biokovo, kaňon řeky Cetiny a národní park Krka. Ve čtvrté etapě Crikvenica - Učka závodníky čeká náročné závěrečné stoupání na nejvyšší horu pohoří Učka - Vojak, vysoký 1396 m, z něhož se otevírá výhled na celý Kvarnerský záliv. Pátá "istrijská" etapa Poreč - Umag bude nejkratší a nejrychlejší. Závěrečná šestá etapa přenese závodníky a diváky na sever Chorvatska: start bude v lázních Sveti Martin na Muri a cíl v hlavním městě Záhřebu.

Jednotlivé etapy:

  • 1) Osijek – Varaždin (259 km)
  • 2) NP Plitvice – Split (249 km)
  • 3) Makarska – Šibenik (193 km)
  • 4) Crikvenica – Učka (156 km)
  • 6) Poreč – Umag (40,3 km)
  • 7) Sveti Martin na Muri - Zagreb (160 km)

Informace: Tour of Croatia: www.tourofcroatia.com.

Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat