Velký úspěch sýrů z ostrova Krku

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Velký úspěch sýrů z…
Publikováno: 02.11.2012
Punat
Ostrov Krk, Punatská zátoka

Na celostátní chorvatské výstavě chorvatských ovčích a kozich sýrů, která se již po třinácté konala letos v říjnu v dalmatském Trogiru, získalo rodinné zemědělské hospodářství Magriž z ostrova Krku zlatou medaili a s ní první cenu v kategorii tvrdých ovčích sýrů, a to pod jmény Črni a Zeleni Bodul. Tyto originální sýry mimořádné kvality, chuti, vůně a barvy dozrávají zabaleny v listech ořešáku nebo rozmarýnu. Vítězné sýry přitom získávají i hrdý titul "šampion kvality".

Majiteli rodinného hospodářství, které tyto skvělé sýry vyrábí, jsou manželé Mrakovčićovi. Ti jsou již nositeli řady vyznamenání a cen, které si za své výrobky v posledních letech získali. V sýrařství a v chovu ovcí pracují již dlouho, ale profesionálně a s plným nasazením se oboru věnují posledních třináct let. A lze konstatovat, že jsou velmi úspěšní. Jejich pastviny a vlastní výrobna se nacházejí v osadě Kornić, která je administrativní součástí města Krku; leží na vyvýšenině nad Punatskou zátokou (Puntarska draga).

Úspěch na výstavě v Trogiru není zdaleka jediný. Za ten největší považují manželé Mrakovčićovi sedmé místo na Světové soutěži v Madisonu ve státě Wisconsinu, a to v kategorii tvrdých sýrů. V konkurenci stovek sýrařů z celého světa byli jediným rodinným podnikem.

Jak vlastně krcký sýr – šampion přichází na svět? Podle výrobců je nejdůležitější kvalita a vlastnosti mléka, z něhož se vyrábí. Mléko poskytuje vlastní stádo ovcí, které se pase na vlastním pozemku Mrakovčićových v poměrné blízkosti moře. Právě téměř neviditelné kapičky mořské vody vypařujících se za horkých letních dnů a ulpívající na rostlinách, které ovce spásají, dodávají ovčímu mléku látky, které je obohacují o mořskou sůl a různé minerály a specifické aroma. Od podojení ovcí až k samotné výrobě sýra prochází mléko výhradně pečlivýma rukama majitelů, kteří do nejmenších podrobností zachovávají veškeré hygienické předpisy. Sýr se pak vyrábí tradičním staletími prověřeným způsobem, bez pasterizace; jedinými dodatky jsou syřidlo a mléčné kultury. Sůl získává sýr později v nálevu (láku). Takto získaný sýr pak zraje po dobu jednoho měsíce, ale podle druhu sýru, který má být konečným výrobkem, může zrát i rok. Část sýra se po dobu zrání zabalí do listů ořešáku nebo rozmarýnu. Tak vzniká tvrdý tučný krcký sýr, jemuž zvláštní chuť, vůni a barvu dodaly i zmíněné listy.

Krk
Městečko Krk

Když manželé Mrakovčićovi v roce 1984 začínali, měli jen devět ovcí. Nyní jejich stádo čítá sto padesát ovcí. A úměrně tomu stoupá i výroba sýra z původních několika se kilogramů na nemalé množství pět tun. V nejbližší době by měli získat další pastviny, na nichž by se mohlo pást až 600 ovcí. Vyráběný sýr si nechali patentovat.

Sýr však není jediným produktem tohoto rodinného hospodářství. Na trh dodává i kvalitní olivový olej a výborné víno. I v těchto produktech chystá zvýšení výroby s cílem uspokojit stále stoupající poptávku.

Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat