Gastronomická slavnost se soutěží v istrijské Fažaně

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Gastronomická…
Publikováno: 25.08.2011
Fažana
Fažana

V pátek 27. srpna ožije valbandonská pláž u Fažany velkou gastronomickou slavností "Valbandon ispod čripnje", která se ponese ve znamení jídel připravovaných "ispod čripnje", tj. pečeném pod keramickým nebo kovovým poklopem ve žhavém popelu (v jiných oblastech se říká "pod pekom"). Součástí bude již deváté Středomořské mistrovství v přípravě pokrmů na tento tradiční istrijský způsob a Melounový festival (Festival lubenica).

O účast v této kulinářské soutěži je stále větší zájem, protože vítěz získává velmi prestižní titul "mistr v přípravě jídel pod poklopem", svědčící o skutečném umění kuchaře. Letos se přihlásilo 26 družstvech, celkem 110 soutěžících z celé jižní Istrie. "Pod poklopem" budou podle své fantazie připravovat např. jehněčí, telecí, vepřové, kuřecí, divočinu, mořské plody, ryby apod. Chystá se i velké překvapení pro návštěvníky - jídlo připravené pod obřím poklopem.


Maso pečené v nádobách pod poklopem

Program:

  • 18:00 hod.:
    soutěž v přípravě jídel pod poklopem,
    výstava starého nádobí.

  • 18:30 hod.:
    degustace a prodej istrijských produktů: olivového oleje, sýru, pršutu, vína, rakije, medu, istrijského pečiva a produktů z fíků,
    melounový festival: soutěž v pojídání melounů, sangria party, melounové umění (lubenica art),
    zábavní program.

  • 21:30 hod.:
    vyhlášení vítěze soutěže v přípravě jídel pod poklopem.

  • 23:00 hod.:
    ohňostroj nad mořem.

Nádoby zahrabané do žhavého popela

Zdroj informací:

  • Turistické sdružení obce Fažana (Turistička zajednica Općine Fažana): www.istra.hr
  • Turistické sdružení Istrijské župy (Turistička zajednica Istarske županije): www.istra.hr

Mohlo by vás zajímat