Ostrov mladých - Obonjan u Šibeniku

Na mapě se zatím malý ostrov Obonjan, ležící 6 námořních mil od Šibeniku, uvádí pod tímto jménem, ale stále výrazněji se dostává do povědomí turistické veřejnosti pod názvem "Ostrov mládí".

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Ostrov mladých -…
Publikováno: 22.04.2007

Na mapě se zatím malý ostrov Obonjan, ležící 6 námořních mil od Šibeniku, západně od ostrova Zlarin, uvádí pod tímto jménem, ale stále výrazněji se dostává do povědomí turistické veřejnosti pod názvem "Ostrov mládí" (Otok Mladosti).

Ještě před pár léty byl Obonjan neobydlený, trochu stranou ležící ostrov, obrostlý hustým borovým lesem a středomořským rostlinstvem, s krásnými, ale pustými malými plážemi, bez turistů i bez místního obyvatelstva. Odkud se vzal jeho dnešní název Ostrov mládí?



Na Obonjanu vyrostla osada určená pro mladé, myšlená a realizovaná výlučně podle požadavků a představ mladých. Nabízí jim nejrůznější prázdninové aktivity - koupání, sport, rekreaci, relaxaci, zábavu i vzdělání. Je zaměřena výhradně na mládež a děti nejen z Chorvatska ale i ze zahraničí.

Organizují se tu pobyty pro individuální hosty i skupiny, tábory dětí, mládeže a studentů, školy v přírodě, školy cizích jazyků i sportovní soustředění. Zdejší tábory jsou pověstné bohatým programem s nejrůznějšími aktivitami, od výuky jazyků, programů tvůrčích aktivit a dovedností až po sportovní kurzy pod vedením zkušených trenérů.

Ubytování je možné v 10 pavilonech, dvou hotelových depandancích a na 15 upravených terénech pro táboření, vybavených sanitárními zařízeními. Pro kulturní a zábavní akce je tu postaven velký amfiteátr, který může přijmout až 1500 návštěvníků. e střední části ostrova jsou soustředěny sportovní terény: dvě klimatizované haly a hřiště pro košíkovou, odbíjenou a malý fotbal. Výčet ještě doplňuje školka, škola, ambulance, obchod, pizzerie, restaurace, kavárna a bazén s mořskou vodou, u něhož se nachází letní scéna pro různé programy.

Loď sem přijíždí dvakrát denně, ale žádná z lodí však nejezdí jako trajekt, tedy nevozí osobní automobily.

Podle zájmu se tu podnikají výlety na Kornatské ostrovy, k vodopádům řeky Krky, na okolní ostrovy Zlarin, Prvić a Krapanj, do Šibeniku, Skradinu a Vodic.

O atraktivitě ostrova svědčí i zájem investorů, kteří tu chtěli vybudovat luxusní letovisko a marinu. Letos v únoru však chorvatská vláda rozhodla, že ostrov definitivně zůstane mladým.

Informace: www.otok-mladosti.hr

Mohlo by vás zajímat