Pula - Kultura

Pula jedno z největších středisek cestovního ruchu na Istrijském poloostrově. Na své si tu přijdou milovníci antických památek i ti, kteří si chtějí o dovolené užívat, bavit se i sportovat.

Chorvatsko... Místa... Pula ... Kultura

Pula je kulturní metropolí Istrie, kde můžete navštívit mnoho muzeí a galerií

Muzea:

  • Archeologické muzeum Istrie (Arheološki muzej Istre), ul. Carrarina 3, spravuje významné antické památky ve městě: Amfiteátr (Arena), Augustův chrám (Augustov hram), Dianin chrám (Dijanin hram), mozaiku "Potrestání Dirké" (mozaik "Kažnjavanje Dirke"), Sergiův oblouk (Sergijev slavoluk), Dvojitou bránu (Dvojna vrata), Herkulovu bránu (Herkulova vrata), bazilliku sv. Marie Formozy (bazilika sv. Marije Formoze) a galerii "Sveta srca" (Svatá srdce).
    V budově muzea lze vidět antické mramorové sochy, náhrobky, římské nápisy a architektonickou dekoraci. Kromě římských památek jsou tu i exponáty prehistorické, pozdně antické a středověké. Informace: Arheološki muzej Istre
  • Historické a námořní muzeum Istrie (Povijesni i pomorski muzej Istre, v ulici Uspon muzeju) vám poskytne další střípky do mozaiky dějin.
  • Lapidárium a muzeum antické plastiky najdete v Augustově chrámu na náměstí Forum.
  • Současné istrijské umění můžete obdivovat v Muzeu moderního umění Istrie (Muzej suvremene umjetnosti Istre), ulice Sv. Ivana 1). Informace: Muzej suvremene umjetnosti Istre
  • Zajímavá bude i návštěva galerie "Sveta srca", která se nachází v někdejším kostele Srdcí Ježíše a Marie (Srca Isusova i Marijina). Informace: Galerija Sveta Srca
  • Do tajů zpracování vína a oliv v období antiky vás zasvětí v Muzeu vinařství a pěstování oliv v podzemí Amfiteátru. Mají tu původní antický lis na olivy, nebo repliku antického vinného lisu.
  • 55 druhů ryb a 90 druhů bezobratlých v 60 vodních nádržích si prohlédnete v Mořském akváriu v bývalé rakousko-uherské pevnosti Verudela. Součástí akvária je unikátní Středisko pro záchranu mořských želv.
  • Ve městě najdete několik galerií a na Fóru si odpočinete v umělecké kavárně Kunstkafe Cvajner.

Pravidelné kulturní akce:

  • Nenechte si ujít Pula Film Festival (Pulski filmski festival), který je druhým nejstarším svého druhu v Evropě. Koná se vždy v červenci v Amfiteátru. Festival začíná ohňostroji, trvá čtrnáct dní a promítají se během něj hlavně snímky z chorvatské produkce.
  • Červenec patří také Mezinárodnímu festivalu alternativních divadel Pula (Medjunarodni festival alternativnih kazališta Pula).
  • Divadelní představení mladých tvůrců vás osloví v rámci Mezinárodního divadelního festivalu mladých (Medjunarodni kazalištni festival mladih).
  • Novou kulturní atrakcí celé jižní Istrie je letní scéna v římském kamenolomu Cave Romane u Vinkuranu (podrobněji v článku: U Puly vzniká atraktivní letní scéna v antickém kamenolomu.
    Informace: www.caveromane.com
  • Vydejte se do Amfiteátru, nebo malého římského divadla, v létě se tu pořádají koncerty, divadelní nebo historická představení, např. pravidelné gladiátorské zápasy.
  • Každý večer od devíti můžete v loděnici Uljanik sledovat velkolepou světelnou show svítících obrů. Věhlasný designer Dean Skiru tady rozmístil 8 klasických jeřábů, které v bohatých barevných paletách osvětlují okolí. Během večera se obři rozsvítí 4x na 15 minut, vždy v celou hodinu.

Aktualita: Z nabídky kulturních, zábavních a sportovních akcí v Istrii v sezóně 2020

Vaše hodnocení místa

134 hodnocení
Pro přidání hodnocení k místu se musíte přihlásit.
Libor Zezulka

V Pule jsme byli několikrát za dob studentských a svobodného mladého páru, což je pár let zpět. Jako mladá a čerstvá rodina zatím ne, ale v plánu to máme brzy. Na Pule se mi vždycky líbila velmi dobrá a rychlá dostupnost a také vybavenost města. Historické centrum je vážně moc krásné, působivé ve dne i v noci. Je to navíc regulérní město, takže je tam opravdu dost vyžití i mimo samotné koupání. I když pršelo, což se nám občas stalo, pořád bylo co dělat. Moře podle mě hezké, pláže taky, dostupnost ubytování dobrá. Navíc je fajn i to, že všude máte dost obchodů na doplnění zásob a super restaurace, takže člověku za chvíli neleze jídlo z jediné restaurace v okolí krkem. Když hledáte živé místo s ruchem a nabídkou všeho možného, je Pula fajn. Samozřejmě s rizikem, že na Istrii zrovna nevyjde dobré počasí, ale my jsme vždy chytili déšť max na odpoledne. Jinak fajn. Tedy až na jednu nevydařenou návštěvu, kdy jsme stanovali v kempu u přístavu, kde v noci celou noc ječel jeřáb.

Pomohla vám tato recenze?

Zapojte se také. Přidejte svou recenzi místa, získejte body za aktivitu a pomozte ostatním.

Napište recenzi místa

Líbí se vám tato recenze?

Sdílejte tuto stránku dál a podpořte tím nezávislé hodnocení uživatelů jako jste vy.

Facebook