OSTROV BRAČ - Památky

Ostrov Brač je třetí největší a současně nejvyšší ostrov Jadranu. Má cenné historické památky, mimo jiné 116 kostelů a kostelíků, přírodní rarity, krásné pláže a vynikající podmínky pro rekreaci.

Chorvatsko... Místa... OSTROV BRAČ ... Památky
  • Obce a osady si zachovaly do značné míry neporušený typický dalmatský ráz: Supetar a Bol, Sutivan, Milna, Splitska, Nerežišća nebo Postira.
  • Nejstarší stavitelské památky tu zanechaly Ilyrové: ilyrské (kyklopské) hradby (např. ve Škripu) a opevněná sídliště zvaná gradiny.
  • Zajímavé jsou i nízké chýše kruhového půdorysu z místního lomového kamene zvané bunje, skýtající pastevcům úkryt před nepohodou (viz tematický článek: Podivuhodné kamenné přístřešky v jadranském přímoří).
  • Mimořádně historicky cenný je Škrip, nejstarší sídlo na ostrově. Zdejší římskou minulost připomínají nedaleké historické kamenolomy, římské mauzoleum, vybudované na přelomu 3. a 4. století našeho letopočtu, četné reliéfy, sarkofágy a fragmenty. Mauzoleum a exponáty je možno vidět v Muzeu ostrova Brače (Muzej otoka Brača) umístěné v obranné věži Radojkovićů (Kula Radojkovića). Na náměstí stojí největší opevněný zámek na ostrově Brači – zámek Cerinićů (Cerinićev kaštel či dvorac) ze 16. století. Více informací: Starobylý Škrip, jedna z nejcennějších památek na ostrově Brači
  • Starokřesťanskou epochu reprezentují pozůstatky svatyň např. pozůstatky starokřesťanské baziliky z 5. až 6. století ve vesnici Povlja nebo zříceniny velké raně křesťanské baziliky ze stejné doby v zátoce Lovrečina, která se nachází východně od Postiry) nebo starochorvatské období pak jedenáct starobylých kostelíků z 9. až 12. století, kterých je na ostrově jedenáct. Stojí většinou na návrších nebo na kopcích, takže je od nich krásný rozhled.
  • K nejpřitažlivějším památkám patří skalní klášter Blaca (viz tematický článek: Skalní klášter Blaca - nejzajímavější výletní cíl na Brači) v jihozápadní části ostrova.
  • Z jeskyní je nejznámější Dračí jeskyně (Zmajeva spilja či pećina) s vytesanými symboly starých kultů (např. reliéf draka) u Murvice na jižní pobřeží. Jeskyně Kopačina jižně od Supetaru proslula archeologickými nálezy ze starší doby kamenné.
  • Za prohlídku stojí renesanční památky (kaštely, kostely a kláštery s cenným vybavením).

Fotogalerie (5)

Vaše hodnocení místa

127 hodnocení
Pro přidání hodnocení k místu se musíte přihlásit.
Lucia Hudecová

Krásny ostrov, býval tu pán Kukučín :) Určite si choďte pozrieť k pamätnému domu.
Vynikajúce služby. My sme bývali v súkromí, ale za pár eur skutočne krásna dovolenka. 10 dní je na spoznanie Braču málo, my sme si pobyt predĺžili. Odporúčam aj návštevu mesta Bol a pláže Zlatni rat!

Pomohla vám tato recenze?

Zapojte se také. Přidejte svou recenzi místa, získejte body za aktivitu a pomozte ostatním.

Napište recenzi místa

Líbí se vám tato recenze?

Sdílejte tuto stránku dál a podpořte tím nezávislé hodnocení uživatelů jako jste vy.

Facebook