OSTROV DUGI OTOK - Koupání

Ostrov Dugi otok nemá významnější historické památky, ani větší zařízení cestovního ruchu, ale zato se může pochlubit přírodními krásami, které se jinde nenajdou. Patří k nim zátoka Telašćica, jezero Mir, divoké útesy Grpašćak nebo písečná pláž Sakarun.

Chorvatsko... Místa... OSTROV DUGI OTOK ... Koupání
  • Sakarun je jedna z nejznámějších pláží nejen ostrova Dugi otok, ale i celého zadarského regionu. Svůj věhlas si získala díky bílému písku a křišťálově čisté vodě. Bílý písek kontrastuje s tyrkysově modrým mořem a zeleným borovým hájem v okolí. Nachází se ve stejnojmenné zátoce na severozápadním pobřeží ostrova Dugi otok, v blízkosti osad Božava, Soline, Veli Rat a Verunić. Pláž je dlouhá kolem 300 metrů a ještě 250 metrů od břehu je hloubka pouhých 3,5 metru. Je tedy velmi mělká, vhodná i pro malé děti. Na pláž jezdí z Božavy elektrický vláček.
  • Pláž Veli Rat se nachází u stejnojmenného majáku na severozápadním pobřeží ostrova. Romantické skalnaté pobřeží tu střídají malé oblázkové pláže.
  • Pěkné koupání na severu nabízí i pobřeží zátok Solišcica a Čuna.
  • Poměrně velká oblázková pláž Veli žal se ukrývá na západním pobřeží, obklopena zelenou vegetací, jihozápadně od osady Drage. Je dostupná po úzké asfaltové silnici na parkoviště, až k pláži se musí 5 min pěšky. Proti pláži leží ostrůvek Mežanj.
  • K odlehlé pláži Brbišćica Golubinka na západním pobřeží, západně od Savaru, vede jen úzká pěší. V zátoce je k vidění i jeskyně Brbišćica (Špilja Brbišćica), vyhledávaná potápěči.
  • Částečně písčitá a kamenitá pláž Lojišće se nachází na severní straně jezera Mir, v chráněné krajinné oblasti Telašćica. Teplota jezera v létě dosahuje díky vysokému obsahu soli až 33 stupňů.
  • Malé oblázkové pláže v zálivu Telašćica znají jachtaři. Po souši jsou těžko dostupné.

Vaše hodnocení místa

126 hodnocení
Pro přidání hodnocení k místu se musíte přihlásit.

Pomohla vám tato recenze?

Zapojte se také. Přidejte svou recenzi místa, získejte body za aktivitu a pomozte ostatním.

Napište recenzi místa

Líbí se vám tato recenze?

Sdílejte tuto stránku dál a podpořte tím nezávislé hodnocení uživatelů jako jste vy.

Facebook