OSTROV RAB - Památky

Rab je známý jako ostrov slunce, písku, moře a krásy. Může se pochlubit největším počtem písečných pláží na Jadranu - je jich tu na třicet. Největším střediskem cestovního ruchu je město Rab s cennými kulturně-historickými památkami.

Chorvatsko... Místa... OSTROV RAB ... Památky

Město Ráb (Rab)

  • Římané ho nazvali "Felix Arba" - Šťastné město. Romantické historické jádro města s množstvím cenných památek, kamennými uličkami a středověkými hradbami je rozloženo na malém poloostrově. Architektonická struktura pochází z antiky, ale jeho vzhled je středověký, románský a gotický. Charakteristickou siluetu města tvoří čtyři věže - zvonice. Nejkrásnější výhled je ze zvonice katedrály Panny Marie, vysoká 26 metrů.
  • Katedrála Panny Marie (Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije): postavena ve 4. století jako raně křesťanský kostel, později přestavěna v trojlodní románskou baziliku.
  • Klášter sv. Antonína Opata (Samostan Sv. Antuna Opata): františkánský klášter založený v 11. století se nachází u přístavu, v části Kladanac, na samém jihu historického poloostrova.
  • Klášter sv. Ondřeje (Samostan Sv. Andrije): benediktinský klášter ve starém městě pochází z 11. století. Jeho zvonice je jednou z charakteristických rábských věží.
  • Zvonice a zbytky kostela sv. Jana Evangelisty (Crkva Sv. Ivana Evanjelista): rz románského kostela se dochovala jen zvonice vysoká 20 m.
  • Kostel sv. Kříže (Crkva Sv. Križa): kostel ze 13 stol. dnes slouží k pořádání Rábských hudebních večerů (Rapske glazbene večeri).
  • Kostel sv. Kryštofa (Crkva Sv. Kristofora): přestavěný kostel sv. Kryštofa, patrona města, dnes slouží jako muzeum a lapidárium.
  • Městské hradby: postavené v 15. století, věže ve 12. a 13. století.
  • Knížecí palác (Knežev dvor): pochází původně z 13. století, některé části z 15 a 16. století. Dominuje mu věž v gotickém a renesančním slohu.

Kampor

  • Klášter sv. Eufemie (Samostan Sv. Eufemije): františkánský klášter v Kampor na severním pobřeží zátoky sv. Eufemie, severozápadně od města Rábu. Založen v roce 1444. Skrývá cenné obrazy a bohaté historické sbírky. Je velmi působivý svoji polohou na břehu moře.

Vaše hodnocení místa

126 hodnocení
Pro přidání hodnocení k místu se musíte přihlásit.

Pomohla vám tato recenze?

Zapojte se také. Přidejte svou recenzi místa, získejte body za aktivitu a pomozte ostatním.

Napište recenzi místa

Líbí se vám tato recenze?

Sdílejte tuto stránku dál a podpořte tím nezávislé hodnocení uživatelů jako jste vy.

Facebook