Šibenik - Kultura

Město Šibenik je rájem pro milovníky historických památek. Najdou tu katedrálu sv. Jakuba zapsanou na seznamu UNESCO, dvě obnovené historické pevnosti, odkud se otevírá nezapomenutelný výhled, přes dvacet kostelů, kláštery, muzea a galerie.

Chorvatsko... Místa... Šibenik ... Kultura

Kulturní akce a kurzy

  • Nejvíce koncertů vážné a lidové hudby se koná v rámci akce Šibenické léto (Šibensko ljeto).
  • Hudební vystoupení probíhají na různých atraktivních místech ve městě: mají tu působivé otevřené scény na náměstích, v pevnosti sv. Mikuláše v průlivu sv. Antonína, v katedrále sv. Jakuba, nebo v pevnosti sv. Michala (na té může v publiku sedět až 1000 diváků).
Šibenik
Šibenik, letní scéna v pevnosti sv. Michala
  • Na přelomu července a srpna navštívíte tradiční Mezinárodní dětský festival (Medjunarodni dječji festival), který zahrnuje pořady o dětech a pro děti, dětské soutěže, divadlo a hry. První ročník festivalu proběhl již v roce 1958.
  • Ne úplně obvyklou, nicméně velmi zajímavou zábavu přináší Letní varhanická škola (Ljetna orguljaška škola). Kurz hry na varhany začíná každý rok v druhé polovině srpna.

Muzea, galerie a jiné

  • Muzeum města Šibeniku (Muzej grada Šibenika) se nachází v Knížecím paláci (Kneževa palača) na nábřeží. Muzejní sbírka obsahuje mnoho cenných archeologických a kulturně-historických exponátů.
  • Muzeum sakrálního umění se nachází v kostele sv. Barbory poblíž katedrály sv. Jakuba.
  • V Šibeniku si můžete projít několik galerií, např. : galerie v klášteře sv. Lucie (Kačićeva), Galerie Juraje Dalmatince (Don Krste Stošića 4), Galerie svetog Krševana (Don Krste Stošića).
  • U kláštera sv. Vavřince je ukryta nádherná středomořská zahrada.
  • V 17 kilometrů vzdálené vesničce Danilo Gornje si prohlédnete významnou archeologickou lokalitu, v níž se dochovaly základy starořímských vil. Tyto stavby stály na místě původní neolitické dalmatské osady, jejíž kultura se označuje jako Danilo.

Aktualita: Výběr z kulturních a zábavních akcí na Jadranu v sezóně 2020

Vaše hodnocení místa

129 hodnocení
Pro přidání hodnocení k místu se musíte přihlásit.
Lukáš Drbal

Pěkný město, historické památky a pizza :)

Petr Klimeš

Větší historické město, historie a dostatek obchodů, kaváren v centru. Doporučuji navštívit pevnosti a historické uličky.

Petr Březina

Tak jako téměř každé město na pobřeží v sobě i Šibenik ukrývá velký kus historie. Doporučuji návštěvu i nedalekého nádherného přírodního parku Skradinsky Buk.

Pomohla vám tato recenze?

Zapojte se také. Přidejte svou recenzi místa, získejte body za aktivitu a pomozte ostatním.

Napište recenzi místa

Líbí se vám tato recenze?

Sdílejte tuto stránku dál a podpořte tím nezávislé hodnocení uživatelů jako jste vy.

Facebook