OSTROV CRES - Památky

Panenská příroda, odlehlé starobylé osady, skryté romantické pláže, divoké útesy, stáda ovcí i stín olivových hájů: to všechno je ostrov Cres. Příznivce poklidné dovolené nadchnou menší kempy a ubytování v soukromí stranou od přeplněných letovisek.

Chorvatsko... Místa... OSTROV CRES ... Památky

Ostrov Cres se chlubí dlouhou a bohatou historií, ke které se pojí četné památky. Nejvíce jich je soustředěno v městečku Cres.

Nejvýznamnější památky na Cresu

  • V Cresu se zachovala část městského opevnění z 15. - 16. století: 200 m hradeb s válcovou věží Creska kula, tři renesanční městské brány (Bragadina, Marcela a Sv. Mikulo).
  • V 15. století se městečko Cres stalo biskupským sídlem. Paláce pro šlechtu se stavěly ve stylu benátské gotiky a rané renesance. Paláce Petris, Rodinis, Moise, nebo Colombis určitě neminete bez povšimnutí.
  • Historické centrum města se rozkládá kolem přístavu Mandrać: Městská brána (Gradska vrata) s hodinovou věží, městská lodžie z 15. až 16.století (gradska loža), městský špýchar (fontik) z 15.stoetí, goticko-renesanační palác šlechtické rodiny Petrisů, zvaný Arsan (15.stol.). V úzkých uličkách se ukrývá řada dalších zajímavých staveb.
  • V městečku Cres najdete Muzeum Cresu (Ribarska 7), situované v goticko-renesančním paláci Arsan (16. století, rekonstruován 2006). Muzeum uchovává osm ucelených sbírek (např. archeologickou, etnografickou, kulturně-historickou, numismatickou, či sbírku písemnictví.
  • Rozhodně nezapomeňte navštívit malebné historické městečko Osor, které leží na jihozápadě u průplavu mezi Cresem a Lošinje. Z antických památek jsou tu částečně dochované hradby, základy chrámů a veřejných budov, římské venkovské usedlosti. Na hřbitově jsou pozůstatky starokřesťanského katedrálního komplexu ze 6. století Osor byl totiž až do přenesení úřadů sídlem biskupa. U vstupu do obce jsou zříceniny benediktinského opatství s románskou bazilikou sv. Petra (Sv. Petar) z 11. století. Na veřejných prostranstvích lze obdivovat řadu plastik, podrobněji v článku: Osor, městečko hudby a výtvarného umění.
  • Za návštěvu stojí i Archeologická sbírka Osor (Arheološka zbirka Osor), v radnici na náměstí v Osor, která patří k nejstarším v celém Chorvatsku. Prezentuje řadu cenných antických a středověkých exponátů, od kolekce římských mincí, plastik, reliéfů, skla, keramiky až po větší kamenné artefakty.
  • Osm metrů dlouhý římský most u Beli, který překlenuje kaňon u vstupu do obce, představuje jediný takto zachovaný římský most na celém východním Jadranu.

Kostely a kláštery na Cresu

  • Farní kostel Panny Marie Sněžné (Sveta Marije, Cres): 15. století, románsko-gotický, uvnitř vzácná sbírka obrazů.
  • Kostel sv. Izidora (Sveti Sidar, Cres): z 12. století, románsko-gotický, zvon ze 14. století patří mezi nejstarší na ostrově.
  • Farní kostel Narození blahoslavené Panny Marie (Rodenja Blažene Djevice Marije, Beli): uvnitř prerománské plastiky z 9. století.
  • Farní kostel sv. Antonína (Sveti Antun, Orlec): původně ze 16. století, několikrát přestavěn.
  • Kostel sv. Antonína Poustevníka (Sveti Antun Pustinjak, Lubenice): původně gotický, unikátní akustika.
  • Farní kostel sv. Marka (Sveti Marek, Valun): postaven v 19. století na místě původního kostela z 11. století, do sakristie je tu vezděna tzv. Valunská deska, hlaholská památka z 11. století
  • Kostel sv. Martina (Sveti Martin, Martinšćica): po kostele pojmenována celá obec.
  • Františkánský klášter (Franjevački samostan, Cres): založený kolem roku 1300, je zde uložena nejstarší chorvatská kniha tzv. hlaholský misál z roku 1494.
  • Benediktinský klášter sv. Petra (Benediktinski samostan, Cres): ženský klášter z 15. století, barokní varhany a oltář ze 17. století

Vaše hodnocení místa

355 hodnocení
Pro přidání hodnocení k místu se musíte přihlásit.

Pomohla vám tato recenze?

Zapojte se také. Přidejte svou recenzi místa, získejte body za aktivitu a pomozte ostatním.

Napište recenzi místa

Líbí se vám tato recenze?

Sdílejte tuto stránku dál a podpořte tím nezávislé hodnocení uživatelů jako jste vy.

Facebook