Baška - Historie

Živé letovisko na jihu ostrova Krk láká úchvatnými plážemi, romantickými kostelíky v okolních kopcích a také historií, kterou tu hodně psali Češi. Příjemné ubytování, sportovní možnosti i letní kulturní akce skvěle doplňují představu o ideální dovolené.

Chorvatsko... Místa... Baška ... Historie
  • Dějiny Bašky se prolínají s historií celého ostrova Krk.
  • O osídlení Bašky již v prehistorickém období svědčí nálezy v jeskyních na svazích hor.
  • Prvním doloženým kmenem, který se v Bašce usadil, byli ilyrští Liburnové.
  • Po porážce Liburnů tu Římané založili ve 2. století př. n. l. osadu (vykopávky u kostela sv. Marka).
  • Po rozpadu Římské říše přešla zdejší oblast do rukou Byzance.
  • V 5. století vznikla u Jarandvoru nad Baškou osada, kterou připomínají pozůstatky dvou raně křesťanských bazilik.
  • V průběhu středověku se u moci střídal mocný rod frankopanských knížat a rozpínavá Benátská republika.
  • Název Baška (Castelum Besca) byl poprvé zmíněn ve 13. století. Osada s hradem stála dominantním místě nad Baškou u dnešního kostela sv. Jana Křtitelem se hřbitovem. Ve 14. století hrad zničili Benátčané a obyvatelstvo osadu opustilo, ale v době nebezpečí se zase vracelo. Při pobřeží se pak začala rozvíjet nová osada Primorje (dnešní Baška).
  • Začátkem 19. století zde krátce vládl Napoleon, který ostrov Krk zařadil mezi své illyrské provincie, a po něm následovali až do 1. světové války Habsburkové.
  • Během 1. světové války anektovala celou oblast Itálie. Po 2. světové válce se ostrov stal součástí komunistické Jugoslávie a po roce 1993 definitivně přešel pod samosprávu Chorvatska.

Vaše hodnocení místa

129 hodnocení
Pro přidání hodnocení k místu se musíte přihlásit.
Petr Hrdlička

Naprostá spokojenost!!! Fajn lidi, prima služby, hezká pláž i pro děti, nádherné scenérie!

Karel Soucek

Krasne hory, čista voda. Hlava na hlave, najit misto s trochou prostoru je nemozne, lehatka 150kn. Vsude se kouri.

Libor Zezulka

Za mě zatím TOP lokalita v Chorvatsku. Jednak mě doslova uchvátila celková scenérie. Žádné velké hory, ale krásné kopce. Před vámi, za vámi, vlevo, vpravo. Prostě se koupete v moři a vidíte naproti nádherné kopce, někde s lesním porostem, někde holé, do toho výhled na ostrov Prvić. Už jenom příjezd do Bašky a průjezd skrze KRK v člověku navodí super pocity. Moře v Bašce s oceněnou cca 2 km dlouhou pláží famózní. Čisté, krásné, ani ne moc slané, takže sůl nekouše celý den na těle. Pláže oblázkové, ale po pár metrech a krocích do moře také hrubý písek. Téměř se nevíří, takže moře zůstává čisté a vidíte si i na nohy. Věc v Itálii téměř nevídaná. Co se vyžití a zázemí týče, Bašce asi nic neschází. Restaurací přehršel, úroveň gastronomie velmi dobrá. Obchody dostatečně zásobné, dále na Krku k dispozici i větší supermarkety. Hader v Bašce moc nenakoupíte, ale kdo jezdí k moři na hadry a podobné hovadiny, že? Zkrátka skvělé místo s rozumnou dojezdovou vzdáleností z Česka. Pokud jedete mimo obvyklý termín, dá se to udělat za necelých 7 hodin.

Pomohla vám tato recenze?

Zapojte se také. Přidejte svou recenzi místa, získejte body za aktivitu a pomozte ostatním.

Napište recenzi místa

Líbí se vám tato recenze?

Sdílejte tuto stránku dál a podpořte tím nezávislé hodnocení uživatelů jako jste vy.

Facebook