Vodní lyžování, vodní skútry

Náročný sport vodní lyžování si již po dlouhá léta udržuje u návštěvníků Jadranu značnou oblibu. Zejména mládež se dnes ráda věnuje jízdě na vodních skútrech a wakeboardingu.

Chorvatsko... Sport ... Vodní lyžování, vodní skútry

Vodní lyžování

Náročný sport vodní lyžování si již po dlouhá léta udržuje u návštěvníků Jadranu značnou oblibu. K jeho rozšíření přispívá to, že v řadě letovisek je možno si vypůjčit nezbytné vybavení a jsou k dispozici vlečné motorové čluny. Pro zájemce jsou zde i školy vodního lyžování. Hodně jich je v Istrii (Tar, Umag, Poreč, Rovinj, Medulin), dále jsou v Rábu, Lovranu, Podgoře a v řadě dalších míst. Je přirozené, že v místech, kde vznikly školy vodního lyžování, jsou nejen velmi dobré terény pro provozování tohoto sportu, ale je také vybudováno odpovídající technické zázemí (motorové čluny, odborný personál). Cena za hodinu jízdy, včetně zapůjčení lyží se pohybuje od 400 kun, za 15 minut 120 kun. Je zakázána jízda na vodních lyžích ve vzdálenosti menší než 300 metrů od břehu (přičemž pokuta činí v těchto případech 5 000 kun) a v přístavech (pokuta od 800 do 4 000 kun).

Poreč
Vodní lyžování v Poreči

Wakeboarding

Wakeboarding představuje poměrně nový adrenalinový vodní sport blízký vodnímu lyžování, ale místo lyží se používá "prkno", čímž kombinuje i surfování. Je to tedy jízda na prkně taženém člunem nebo vlekem (cable wakeboarding). Technikou jízdy připomíná spíš snowboarding a skateboarding, protože zdatný jezdec předvádí řadu triků, skoků, figur a salt. I v Čechách má řadu příznivců, pořádají se četné závody. Podmínky pro provozování tohoto atraktivního sportu v Chorvatsku jsou obdobné jako u vodního lyžování. Vodní vleky mají areály u Punatu na ostrově Krku (www.wakeboard.hr), v Poreči - Zelené laguně (www.skiliftporec.com) a na pláži Zrće u Novalji na ostrově Pagu (ww.cable-pag.com). Platí se buď za čas (1 hodina přibližně 100 kun, 1 den 230 kun) nebo za kola (50 kol 290 kun). K tomu je nutné připočítat zapůjčení vybavení: wakeboardu za 30 kun, neoprénu nebo helmy za 20 kun za hodinu. 


Vodní skútry (Jet Ski)

Zejména mládež se dnes ráda věnuje jízdě na vodních skútrech. Přitahuje ji požitek z rychlé jízdy a určité prvky dobrodružství i nebezpečí. Půjčovny skútrů nejsou zatím ve všech jadranských střediscích, jsou spíše jen ve větších turistických aglomeracích. Při jízdě je třeba dodržovat bezpečnostní předpisy tak, aby nebyli ohrožováni ostatní uživatelé moře. V současné době stojí 10 minut jízdy na vodním skútru od 150 kun, 1 hodina jízdy od 750 kun.

Seget Donji
Na vodním skútru v Segetu u Trogiru

Nejoblíbenější lokality