Horolezectví, vysokohorská turistika a skalní lezení

Přímoří Jadranu má své věrné návštěvníky i mezi horolezci a vysokohorskými turisty, kteří s oblibou kombinují pobyt v horách s pobytem na pláži.

Chorvatsko... Sport ... Horolezectví, vysokohorská…

Přímoří Jadranu má své věrné návštěvníky i mezi horolezci a vysokohorskými turisty, kteří s oblibou kombinují pobyt v horách s pobytem na pláži. I mnoho návštěvníků Julských nebo Kamnických Alp ve Slovinsku přijíždí po pobytu na horách na několik dní k moři.

Paklenica
Kaňon Velká Paklenica

Již před několika desítkami let jezdili čeští horolezci např. do národního parku Paklenica v pohoří Velebit, zejména na stěnu Anićina kuku či na jiné skalní terény (terény pro skalní lezení na Jadranu jsou uvedeny níže).

Milovníci hor oceňují ve Velebitu hlavně dvě vysokohorské stezky. Je to Premužicova stezka a Velebitská vysokohorská stezka. Přístup do tohoto horstva je jednoduchý, několik dobrých horských silnic využívá horských průsmyků a přetíná na několika místech hlavní hřeben (průsmyky Mali Alan, Baške Oštarije, Oltari). Severní Velebit je dnes národním parkem.

Z Kvarnerské riviéry a z Chorvatského přímoří je dobře přístupná horská skupina Risnjak (národní park) v Gorském kotaru nebo pohoří Velika Kapela s proslulou vápencovou skupinou Bílých a Samarských stěn (Bijele a Samarske stijene). Nejjednodušší přístup k nim z přímoří je od letoviska Novi Vinodolski (podrobnosti viz výlety do Gorského kotaru).

Omiš
Skály u Omiše

Tzv. Kapelská horská stezka vede z Tuku přes největší chorvatské horské středisko (hlavně zimní) Bjelolasicu, Samarské a Bílé stěny ke Kolovratským skalám a na pobřeží do Klenovice (malé letovisko jižně od Nového Vinodolského).

V jižní polovině chorvatského pobřeží je nejpopulárnějším a horolezci a vysokohorskými turisty nejčastěji navštěvovaným horstvem Biokovo. Oblíbený je např. výstup na Vošac, na Sveti Jure. Rozlehlý masiv poskytuje mnoho možností. Horstvo je přístupné z letovisek kolem Makarské. Směrem k severozápadu je Biokovo odděleno od pohoří Mosor soutěskou řeky Cetiny u Omiše. K jihovýchodu navazuje na Biokovo pohoří Rilić, které návštěvníci většinou neodlišují.

Na ostrovech bývá nejčastější výstup na Vidovu goru, nejvyšší bod ostrova Brač nad letoviskem Bol, odkud se výstup podniká. Na poloostrově Pelješac bývá cílem hora Sveti Ilija (tematický článek Možnosti výletů v západní části poloostrova Pelješac). Ostrovům se věnujeme podrobněji v článku: Hory chorvatských ostrovů.


Skalní lezení

Nejznámnější terény pro skalní lezení:
Sveta Nedjelja
Skalní stěna u Sv. Nedjelje
na jižním pobřeží Hvaru
  • Národní park Paklenica v pohoří Velebit - především 350 m vysoká, téměř kolmá stěna Anića kuku s několika desítkami lezeckých cest převážně vyššího stupně obtížnosti (některé lezecké cesty uvedeny u n.p. Paklenica), další cesty přímo v kaňonu a v dalších stěnách (Crljeni kuk, Rapavac, Visoka Glavica, Čuk). Konají se četné mezinárodní soutěže. Kromě n.p. Paklenica není v celém pohoří Velebit (chráněná krajinná oblast, chorv. park prirode) povoleno skalní lezení, neboť není zajištěna bezpečnost alpinistů.
  • Pag - několik cest různé oblížnosti, poblíž městečka Pagu na stejnojmenném ostrově
  • pohoří Kozjak (nad Kaštely) - severovýchodně od Splitu, krásné lezecké cesty s výhledem na Kaštelský záliv
  • poloostrov Marjan - na okraji Splitu, 40 lezeckých cest, do 30 m
  • Klis (12 km od Splitu) - Markezina Greda - 15 cest, do 120 metrů
  • Omiš- na impozantních skalách přímo nad městečkem a v kaňonu řeky Cetiny, velmi malebná scenérie. Je tu několik lezeckých cest různé obtížnosti.
  • Brela - nad letoviskem ve skalách Biokova - 40 cest, do 60 metrů
  • skalní stěna u letoviska Sveta Nedjelja na jižním pobřeží ostrova Hvaru (západně od Zavaly), kde se nachází lezecká základna Cliffbase
Zvlášť uvádíme 9 terénů pro skalní lezení v oblasti Istrie:

Na tzv. krátkých stěnách (20 -30 m) je 270 zajištěných cest nejrůznějších stupňů obtížnosti, takže si mezi nimi může vybrat začátečník i špičkový lezec

  • Rovinj lezecké terény u mysu Zlatni Rt (západním pobřeží Istrie)
  • Limský záliv (západní pobřeží Istrie)
  • Dvograd u Kanfanaru (ve vnitrozemí Istrie, východně od Limského zálivu)
  • Raspadalica u Buzetu (ve vnitrozemí Istrie)
  • Zarečki krov a Lido u Pazinu (ve vnitrozemí Istrie)
  • Vintijan jižně od Puly (na jihu Istrie)
  • Istarske Toplice (ve vnitrozemí Istrie)
  • nad letoviskem Mošćenička Draga (na Kvarnerské riviéře)
  • Vranjska Draga u tuneku Učka (pohoří Učka nad Kvarnerskou riviérou)
Sveti Ilija
Hora Sveti Ilija nad Orebićem (poloostrov Pelješac)

Důležité odkazy:

  • Horská záchranná služba (Hrvatska gorska služba spašavanja): www.gss.hr
  • Chorvatský horolezecký svaz (Hrvatski planinarski savez): http://hps.inet.hr
  • Státní hydrometeorologický ústav (Državni hidrometeorološki zavod) - meteo.hr


Související články

Hory chorvatských ostrovů
Biokovo
Nejpoužívanější značené pěší cesty v pohoří Biokovo
Premužićova stezka v pohoří Velebit
Bílé a Samarské stěny v pohoří Veliká Kapela
Putování pohořím Kozjak
Pohoří Mosor
Dobrodružství na řece Cetině aneb adrenalinové sporty v okolí Omiše

Nejoblíbenější lokality