www.chorvatsko.cz



Hlavní stránka » Strava a ceny

Přírodní podmínky

Jaderské moře

Pobřeží a       ostrovy

Hory

Řeky a jezera

Krasové jevy

Podnebí

Flóra a fauna

Chráněná území

     Chorvatsko

Zákl. údaje

Měna

Pasové a      hranič. předpisy

     Rekreace

Koupání

Sport

Jachting

Naturismus

Zábava      a kultura

Doprava

Pro motoristy

Praktické info.

Strava a ceny

Ubytování

Kempy
Reklama




Strava a ceny

Kuchyně jadranského přímoří a její speciality
Nápoje
Ceny v obchodech
Ceny v restauracích
Ceny ostatních výrobků, služeb, vstupů

Kuchyně jadranského přímoří a její speciality

Pršut
Tradiční předkrm: pršut, sýr a olivy

Kuchyně jadranského přímoří je zvláštní a pestrá, nabízí jídla ovlivněná gastronomií italskou a mnohdy i rakouskou a maďarskou (upozorňujeme na tematický článek: Dobroty z chorvatské kuchyně) Zanechala zde své stopy i doba tureckého panství, takže tu jsou domovem i různé zeleninové závitky s masovou náplní (např. tzv. arambašići) a hlavně čevabčiče a ražniče. Některá jídla převzala tato kuchyně i z chorvatského vnitrozemí.

V oblasti Kvarneru a Istrie je chutnou specialitou jehněčí nebo telecí maso pečené pod tzv. pekou, což je železný poklop, pod nímž se dříve na venkově pekl chléb. Nádoba se staví do žhavého popela. Tento způsob přípravy masa se rozšířil i do dalších částí přímoří. V Istrii a v oblasti Kvarneru se používá název čripnja.

Jehněčí nebo výborné skopové je tu vůbec častou součástí jídelníčku. Po celém pobřeží je oblíbené jehněčí pečené na rožni nebo v troubě (v poslední fázi se s ním společně pečou vařené brambory). V okolí Šibeniku se připravuje jehněčí jako tzv. visovačka begovica, což je maso dušené s kyselým ovčím mlékem. K jehněčímu masu podrobněji v tematickém článku Jehněčí maso - velká pochoutka a také letitý spor dvou ostrovů

Jehněčí
Jehněčí maso pečené pod poklopem
v žhavém popelu


V Istrii je možno ochutnat libové vepřové, dušené nebo vařené ve smetaně (tento recept tu zůstal po Italech). Jako v celém Chorvatsku tu jsou velmi oblíbeny smažené řízky, vepřové, ale především telecí. Pokud jsou plněné šunkou a sýrem a pak obalované v trojobalu, říká se jim záhřebský řízek (zagrebački odrezak).

Na různé způsoby se často připravuje kuřecí maso, i když drůbež není tak rozšířená jako u nás.

Vaří se i různé guláše. Zamíříme-li do blízkého vnitrozemí, kde žije dost lovné zvěře, pak se můžeme těšit na guláš třeba ze srnčího masa s místními těstovinami zvanými šuljki.

Čím dál více návštěvníků z Česka si objednává ryby (viz Ryby žijící ve vodách Jadranu). Aby se v nabídce mohli lépe orientovat, uvádíme malý přehled názvů upravovaných ryb:

arbun — ružicha červená
barbun či trlja — parmice nachová či pruhovaná
bakalar — treska
brancin či lubin — mořčák chutný zvaný mořský okoun
bukva — očnatec štíhlý též okáč
girica či gavun — gavún středomořský
gof — kranas Dumerilův
grdobina či vražja mati či vrag — ďas mořský
inćun — sardel
iverak či romb či plat — platýs
jegulja či angulja — úhoř říční
kantar — mořan tmavý
kirnja — kanic hnědý
kovač či sanpiero — pilobřich ostnitý
lisica — žralok liščí
list či švoj — jazyk obecný zvaný mořský jazyk
lokarda — makrela japonská
komarča či orada — mořan zlatý též pražman zlatý
mačka — mačka skvrnitá
morski pas — žralok
murina — muréna
oćada či ušata — oblada
oslić štikozubec obecný
pauk — ostnatec paprsčitý
palamida — palamida obecná
papalina — šprot
pic — kanic ostrohlavý
raža či golub — rejnok
sardina či srdela — sardinka
skuša či škombra — makrela
šarag — mořan příčnopruhý
škarpina — ropušnice
šnjur či širun — kranas obecný či evropský
tunj či tuna nebo tun — tuňák
ugor — úhořovec mořský
zubatac — zubatec
Ropušnice
Ošklivá ropušnice patří k nejdražším rybám

Ryby se připravují na tři způsoby. První způsob - na roštu (na gradelama či na žaru) je pro české návštěvníky asi nejchutnější způsob úpravy. Další je úprava na brudet či brodetto, tj. dušení ryby s rajčaty, cibulí, různým kořením a bylinnými přísadami, tedy jakýsi guláš. Mezi českými turisty asi najde nejméně příznivců třetí způsob, ryba vařená - na lešo (vaří se ve vodě ochucené česnekem, petrželkou, kořením, s přidáním oleje a s dalšími přísadami). Novinkou jsou rybí "fast-foody" (viz aktualita: Chorvatsko inovuje svou nabídku rychlého občerstvení).

Ryby
Grilované ryby

Téměř každý chce na Jadranu ochutnat tzv. plody moře, tedy různé hlavonožce, mlže, raky, kraby či jiné mořské živočichy (viz Ze světa jadranské mořské fauny). Některé z nich jsou dnes k dostání i u nás, prodávají se v supermarketech. Za syrova, jen pokapané citronem se jedí ústřice (kamenice či oštrige). Jako součást tzv. černého rizota (crni rižot) lze ochutnat např. sepie (sipa), jiné rizoto bývá s chobotnicemi (hobotnica) nebo s olihněmi (lignje ). Dobré jsou i olihně nakrájené na proužky a osmažené. Jako všechny speciality jsou i plody moře dost drahé. Cenový primát mají však mezi nimi humr (hlap) a langusta (jastog), která se jí buď vařená nebo se kousky obalují v těstíčku, smaží a polévají majonézou.

Plody moře
Plody moře

Součástí každého hlavního chodu je jako příloha zelenina, a to opravdu hodně zeleniny, kdežto ostatních příloh - brambor, těstovin či rýže - se obvykle podává méně. Zeleninová směs tu bývá velmi pestrá: hrášek, fazolky, cukina, mrkev, brokolice, květák, mangold (blitva), rajčata, papriky. Bývá dobře ochucena a chutná výborně i zapřísáhlým nepřátelům zeleniny.

Kromě toho bývá zelenina ještě servírována jako salát, tedy syrová. A opět je tu veliká druhová pestrost - hlávkový salát, čekanka (radić), zelí hlávkové, zelí čínské, papriky, rajčata atd. Salát se ochucuje jen pár kapkami nerafinovaného (panenského) olivového oleje a vinného octa, tedy bez vody a cukru.

Jako moučník se podávají palačinky s různými náplněmi, záviny s neoobvyklými náplněmi, fritule (jakési koblihy) a kroštule (u nás bychom to nazvali boží milosti), dortové zákusky, zmrzlina různého druhu, poháry, rožata (pudink s karamelem), krokanat (křupky z madlí a karamelu), saláty z čerstvého ovoce.

Na pobřeží je nutno ochutnat pršut (i když je velmi drahý), v jižních krajích specialitu nad jiné vychvalovanou. Je to vepřová šunka, uzená v dýmu otevřeného ohniště a sušená proudícím vzduchem (Co je vlastně pršut?).

Jako předkrm je oblíbený pažský sýr (paški sir), ovčí specialita z ostrova Pagu (aktualita: Pažský sýr "Gligora" se stal světovým šampionem).

Skutečné speciality připravované tradičním způsobem je možné ochutnat v menších stylových restauracích, většinou rodinných podnicích, zvaných "konoba". Hodnocením chorvatských restaurací se zabývá server www.gastronaut.hr, který každoročně vybírá 100 nejlepších restaurací v Chorvatsku - ty pak získávají titul "Restaurant Croatica".

Aktuality:
Michelinovy hvězdičky v Chorvatsku?
Výsledky hodnocení chorvatských restaurací podle známého gastronomického průvodce

Nápoje

Káva (kava) je nezbytná stejně jako u nás. Podává se téměř výlučně espreso, v maličkých šálcích, velmi silné. Často je lépe objednat si dned dvojité espreso (dupli espreso) nebo tzv. dugi či duži espreso (tedy dlouhé nebo delší), což znamená s větším množstvím tekutiny, ale se stejným množstvím kávy.

Nabídka alkoholických i nealkoholických nápojů je široká. Levný ale není žádný. Jen těch značek piva, které tu jsou k dostání! Z nejrůznějších důvodů se nakonec volí víno, které rozhodně nepřijde dráž než jiné nápoje a ke zdejším pokrmům patří. Víno se zde, zejména v Dalmácii, pije k jídlu tak, že se červené míchá s vodou v tzv. bevandu nebo bílé se sodovkou v tzv. špricer čili střik, případně gemišt, kde místo sodovky je minerálka. Při objednávce si host nechá přinést víno a zvlášť vodu nebo sodovku (kisela voda) a namíchá si nápoj sám podle své chuti. Je to velmi osvěžující a ke zdejším pokrmům vhodné.

Ještě několik informací o víně. Je tu tolik druhů, že je dost těžké se v nich za krátkou dobu pobytu vyznat. Většina, i ta lehká stolní vína, jsou však dobrá, nepančují se. Podle kvality se chorvatská vína rozdělují na základní kategorie: "stolno vino" (stolní), "kvalitetno vino" (odpovídá našemu jakostnímu vínu), "vrhunsko vino" (odpovídá našemu vínu s přívlastkem). Pokud si návštěvník přímoří opravdu chce pochutnat na víně, může mu posloužit následující výběr nejlepších vín, která jsou domovem v chorvatském přímoří:

červenéodkud
dingačPelješac
postupPelješac
plavacMurvica a Bol na Brači
kašteletostrov Hvar
merlotBuzet v Istrii
teranMotovun v Istrii
babićPrimoštěn, Šibenik v sev. Dalmácii
farosostrov Hvar
merlotIstrie

bíléodkud
vugavaostrov Vis
zlatni plavacostrov Hvar
pošipBrna na Korčule
rukatacKorčula
grkLumbarda na Korčule
maraštinaostrov Lastovo a na Korčule
malvazijaDubrovník
trojišćinaostrov Krk
žlahtinaVrbnik na Krku
kujundžušaImotski v Dalmatském Záhoří

Tematický článek: Cesta za vínem po střední a jižní Dalmácii a aktualita: IQ není jen označení inteligenčního kvocientu

Kromě toho lze také doporučit růžové víno opol rosé ze Šibeniku a okolí. Mezi zdejšími sekty vede Bakarska vodica z okolí Bakarce a Bakaru na Chorvatském přímoří. Prošek je dezertní víno, vyráběné z hroznů určitého druhu vína, a to z bobulí, které se nechávají uschnout na keřích a mají tedy vysoký obsah cukru a dalších látek. Název je z italštiny prosecco , tedy předsušený.

Travarica
Travarica

Společenské posezení se obvykle neobejde bez tvrdého alkoholu - pálenky zv. rakije (rakija). V přímoří se většinou pije pálenka loza, zvaná též lozovača, což je pálenka ze zbytků vinných hroznů při výrobě vína. Velmi oblíbená je pálenka s bylinnými přísadami travarica, při jejíž výrobě se do vinného destilátu přidávají různé byliny. Specialitou Zadaru je likér maraskino, ochucený zvláštním druhem višně - maraskou, která je na pobřeží středního Jadranu domovem. Traduje se, že ho s oblibou pil Napoleon, když se svými generály oslavoval svá vítězství.

Tematický článek: Jaký destilát si přivézt z Chorvatska?


Přehled průměrných cen vybraných potravin, nápojů a služeb

Potraviny (za l kus, příp. l kilogram či l litr) v kunách:

potravinachorvatskycena
chléb (1 ks)kruhod 7,00
mléko (180 g)mlijekood 6,50
jogurt (1 ks)jogurtod 3,00
máslo (250 g)maslacod 18,00
sýr (1 kg)sirod 60,00
vejce (10 ks)jajaod 14,00
salám (1 kg)salamaod 30,00
pršut (1 kg)pršutod 90,00
kuřecí prsa (1 kg)pileće prsaod 50,00
telecí maso bez kosti (1 kg)teletinaod 90,00
vepřová kotleta s kostí (1 kg)svinjski kotletod 40,00
mleté maso míchané (1 kg)mljeveno meso mješanood 45,00
ryby (1 kg)ribaod 40,00
pomeranče (1 kg)narančeod 12,00
broskve (1 kg)limuneod 12,00
rajčata (1 kg)rajčiceod 8,00
brambory (1 kg)krumpirod 8,00
mrkev (1 kg)mrkvaod 8,00
paprika (1 kg)paprikaod 10,00
rýže (1 kg)rižaod 8,00
těstoviny (500 g)tjesteninaod 10,00
kečup jemný
(400 ml)
kečap blagiod 10,00
olej rafinovaný (1 l)uljeod 15,00
cukr (1 kg)šećerod 9,00
sůl (1 kg)sol sitnaod 3,00
ovocný sirup (1 l)voćni sirupod 20,00
čokoláda Kraš
(100 g)
čokoladaod 10,00
instantní káva Nescafe (250 g)instant kava Nescafeod 60,00
zmrzlina (1 kopeček)sladoledod 7,00


Nápoje

nápojchorvatskycena
minerálka (1,5 l)mineralna vodaod 5,00
Coca-Cola (2 l)Coca-Colaod 12,00
pivo Ožujské nebo
Karlovacké
(0,5 l)
pivo Ožujsko, Karlovačkood 6,50
víno (1 l)vinood 20,00
vodka Finlandia (1 l)vodka Finlandiaod 160,00
brandy (1 l)vinjak Zrinski100,00


Jídlo v restauracích a pizzeriích

druh jídla (porce)chorvatskycena
hamburgery a jiné rychlé občerstvení od 20,00
pizzapizzaod 30,00
boloňské špagetyšpageti bologneseod 30,00
domácí klobásykobasiceod 30,00
čevapčičičevapčićiod 35,00
placka z mletého masapljeskavicaod 35,00
ražničiražnjićiod 40,00
biftek na grilubiftek na žaru od 90,00
vepřový kotletsvinjski kotletod 50,00
makrelaskušaod 40,00
bílá ryba 1. kategorie
(1 kg)
bijela riba prve klaseod 250,00
bílá ryba 2. kategorie
(1 kg)
bijela riba druge klaseod 190,00
rizoto s mořskými plodyrižotod 55,00
olihně na grilu (1 kg)lignje na žaruod 260,00
krevety na grilu
(1 kg)
škampi na žaruod 320,00
hranolky od 15,00
palačinky od 15,00
kávakava od 8,00
čajčajod 8,00
točené pivo (0,5 ltočeno pivood 12,00
polévkajuhaod 15,00
salátsalataod 15,00
minerální voda (1 litr)mineralna vodaod 20,00
zákuskykolači, slasticeod 15,00


Ve většině restarurací je před vchodem vyvěšen jídelní lístek (jelovnik), takže si lze předem udělat představu, jaká bude celkem útrata. Ceny v restauracích na frekventovaných místech a exkluxívních lokalitách jsou samozřejmě vyšší. Nejdražší bývají ceny stravování v restauracích komfortních hotelů.

Při výběru stravování v restauracích je třeba dávat pozor na to, že ceny některých jídel, např. ryb, langust nebo jiných specialit, např. jehněčího na rožni, selete na rožni, jsou uváděny za l kg a těžko lze předem určit hmotnost, a tedy i cenu podané porce (bývá mnohdy značná!).

Jehňata a selata na rožni se připravují na pobřeží a v přilehlých oblastech většinou v menších restauracích a konobách se zahradním posezením.

Restaurace otevírají a zavírají podle sezóny, resp. podle návštěvnosti a zájmu hostů. Otevírací doba je obvykle na vývěskách u vchodu.


Ostatní výrobky

 chorvatskycena
papírové kapesníky
1 balíček
papirnate maramice
1 paketić
od 0,60
toalet. papír 8 kstoaletni papir
10 komada
od 15,00
vložky Alwayshigijenski ulošci Allwaysod 20,00
plenky Pampers
vel. 4 (82 ks)
dječje pelene Pampersod 150,00
mýdlosapunod 4,00
zubní pastazubna pastaod 12,00
šamponšamponod 25,00
krabička cigaret Marlborokutija cigaretaod 25,00
aspirinaspirin Bayerod 30,00


Služby, vstupy ap.

 chorvatskycena
kinokinood 30,00
divadlokazališteod 50,00
kadeřníkfrizerod 100,00
soukromý lékařlječnikod 150,00
soukromý zubařfrizerod 100,00
taxitaxi35,00 zákl.sazba + cca 7,00 za 1 km


Další přehledy cen na našich stránkách:

Tematický článek: Kde lze na Jadranu dobře nakoupit zeleninu a ryby?



mail: info@chorvatsko.cz
copyright © 2001-2014 M. Zábský, M. Zábská, V. N. Heřmanová
foto 1 a 2 z archivu CK Vítkovice Tours

Fotografie 3, 4 a 6 převzaty z materiálů Chorvatského turistického sdružení
www.htz.hr
www.htz.hr