"Fiumare", kvarnerský festival moře a námořní tradice ve Rijece

Letošní Kvarnerský festival moře a námořní tradice – "Fiumare" zahrnuje více než 40 programů na 24 lokalitách města a rušného severochorvatského přístavu Rijeky.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... "Fiumare",…
Publikováno: 30.05.2017

Letošní Kvarnerský festival moře a námořní tradice – "Fiumare" (Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije) zahrnuje více než 40 programů na 24 lokalitách města a rušného severochorvatského přístavu Rijeky. Návštěvníkům přiblíží námořní, rybářskou a obchodní tradici Kvarneru, kterou zajímavým způsobem spojí s dnešním každodenním životem. Přestože se festival zrodil teprve v roce 2012, získal si velmi dobré renomé i návštěvnost.

Rijeka
Rijeka, hlavní třída Korzo

Festival "Fiumare", jehož název pochází od italského názvu Rijeky - Fiume, se bude konat od 31. května do 7. června 2017. Značná část programu se uskuteční v rijeckém přístavu, dále v oblasti Mrtvého kanálu (Mrtvi kanal), Verdiho ulice (Verdijeva ulica) – spojnice přístavu a rijecké rybárny a na prostranství sousedního Chorvatského národního divadla Ivana Zajce (Hrvatsko narodno kazalište Ivana Zajca) , tedy v jihozápadní části starého města. Na tomto prostoru se během festivalu, který návštěvníky záměrně vrací do doby před sto lety, kdy zdejší lokalita byla každodenním dějištěm živého obchodního života, budou konat přehlídky tradičních plavidel, různé dílny (např. modelářů historických lodí, rybářského řemesla či stavby lodí), výstavy fotografií a trh autochtónních výrobků z oblasti Kvarneru. Návštěvníci tu budou moci vidět rybáře a obchodníky z různých míst kvarnerského pobřeží a kvarnerských ostrovů v tradičních krojích, ukázky starých řemesel, rybářských a námořních dovedností. Samozřejmě nebude chybět ani hudební a zábavní program.

Pro diváky bude atraktivní regata tradičních plachetnic "Fiumare", která odstartuje v sobotu v odpoledních hodinách na moři před přístavem. Není tolik příležitostí vidět závodit historická plavidla, např. leuty, pasary, guce, batany nebo gajety. Některé z nich si bude možno prohlédnout "na suchu", a to na přehlídce instalované ve středu a ve čtvrtek na nejživější rijecké komunikaci - Korze. Ve staré rijecké rybárně bude probíhat výstava podmořských fotografií, kterou připravilo Přírodovědné muzeum Rijeka. V sobotu, v "Den otevřených palub", se návštěvníkům zpřístupní výukové lodě zakotvené u rijeckého mola, "Vila Velebita II" a "Kraljica mora". Organizátoři letos připravili novinku - noční představení legendy o tom, jak Karolina Rijecká v době napoleonských válek zachránila Rijeku před zničením. Na poslední chvíli prý odešla na anglickou loď a svým ženským kouzlem přesvědčila admirála, aby upustil od dělostřelecké palby.

Podrobný program festivalu Fiumare 2017: www.visitrijeka.hr


Zdroj informací:

  • Ministerstvo cestovního ruchu (Ministarstvo turizma): www.mint.hr
  • Turistické sdružení města Rijeky (Turistička zajednica grada Rijeke): www.visitrijeka.hr

Mohlo by vás zajímat