Den otevřených vinných sklepů v Istrii - 27. května 2018

Letos připadá "Den vína" na neděli 27. května. Na 70 istrijských vinných sklepů bude od 10 do 19 hod. volně zpřístupněno všem návštěvníkům.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Den otevřených…
Publikováno: 25.05.2018

Poslední neděli v květnu se na celém světě slaví "Den vína" a v tento den se otevírají tisíce vinných sklepů, aby se zájemci mohli seznámit s jejich produkty. Istrijští vinaři se k oslavám oficiálně připojili v roce 1999, kdy do 37 sklepů zavítalo 800 návštěvníků. Od té doby účast stoupá, stejně jako se upevňuje image istrijských vín. V posledních letech se do akce zapojí na 70 vinařů a návštěvníků bývá až 20 000. "Den vína - Den otevřených vinných sklepů v Istrii" (Dan vina - Dan otvorenih vinskih podruma u Istri) organizuje Turistické sdružení Istrijské župy spolu s pěstitelským sdružením Vinistra.

Motovun
Motovun, krajina s vinicemi

Letos připadá "Den vína" na neděli 27. května. Na 70 vinných sklepů bude od 10 do 19 hod. volně zpřístupněno všem návštěvníkům. Zájemci budou moci zdarma ochutnat víno z nabídky vinaře, popovídat si o jeho pěstování a výrobě a případně si za přijatelné ceny koupit pár lahví domů.

V poměrně krátké době se podařilo několika desítkám nadšených pěstitelů a výrobců vína uvést na trh četná kvalitní vína a dokonce i několik špičkových, svědčících o vysoké úrovni vinařství v Istrii. Istrie se rychle vyšvihla mezi přední vinařské oblasti v této části Evropy a ceněno je zejména bílé víno odrůdy istrijská malvázie (istarska malvazija), podrobněji viz článek: IQ není jen označení inteligenčního kvocientu). K nejčastějším odrůdám bílého vína dále patří muškat (muškát), pinot bijeli (rulandské bílé), pinot sivi (rulandské šedé), chardonnay a sauvignon. Červená vína zastupují odrůdy teran, muškat crveni (muškát červený), merlot, pinot crni (rulandské modré), cabernet sauvignon, borgonja crna a refošk (poslední dvě jsou autochtónní istrijské odrůdy).

Vinné sklepy, které je možno navštívit v rámci "Dne vína": leták 2018 (pdf)


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat