Chorvatské dálnice zdražily o 5 procent

Od 3. dubna 2017 se zvýšily dálniční poplatky v průměru o 5 procent. Další zdražení o 10 procent přijde se sezónním ceníkem od 1. července.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Chorvatské dálnice…
Publikováno: 10.04.2017

Od 3. dubna 2017 se zvýšily dálniční poplatky v průměru o 5 procent na dálnicích, které provozuje společnost Hrvatske autoceste (HAC). Týká se to těchto dálnic:

  • A1 Záhřeb (od exitu Bosiljevo2) – Split – Ploče,
  • A3 Bregana Záhřeb – Lipovac,
  • A4 Záhřeb – Goričan,
  • A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj,
  • A10 Hranice s Bosnou a Hercegovinou – Ploče,
  • A11 Záhřeb – Sisak.

Zdražením se srovnaly kilometrové sazby mýtného na dálnicích, které provozuje společnost Hrvatske autoceste (HAC), s vyššími sazbami společnosti Autocesta Rijeka Zagreb (ARZ). Sazba za kilometr se tak zvyšuje z 0,460 kun na 0,483 kun.

Zvýšením cen dálničních poplatků vyhověla chorvatská vláda požadavku Světové banky, která podmínila poskytnutí půjčky ve výši dvou miliard eur na refinancování dluhů z doby výstavby dálnic zvýšením příjmů z mýtného.

Podle nového ceníku společnosti HAC motorista zaplatí za osobní vozidlo ze Záhřebu do Zadaru (exit Zadar1) 121 kun (dříve 117 kun), do Splitu (exit Dugopolje) 181 kun (dříve 174 kun) a až na konec dálnice A1 u přístavu Ploče (exit Čarapine) 232 kun (dříve 223 kun).

Mýtné za most na ostrov Krk (Krčki most) a tunel Sveti Ilija se nezměnilo.

Další zdražení o 10 procent přinese zavedení letního tarifu mýtného, který bude platit od 1. června do 30. září na dálnicích společnost HAC a ARZ, tedy na výše zmíněných dálnicích HAC, dálnici A6 Rijeka – Záhřeb a mostu na ostrov Krk. Sezónní zdražení se nebude týkat nákladních automobilů a autobusů.

Aktuální ceny najdete v našem přehledu: Přehled poplatků na placených úsecích chorvatských komunikací.


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat