Víte, co je glamping?

Glamping je určen pro ty, kdo milují kempování a chtějí být v bezprostředním kontaktu s přírodou, ale současně si chtějí užívat luxusu a moderních vymožeností, na které jsou zvyklí.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Víte, co je…
Publikováno: 29.03.2017

Slovo glamping vzniklo z anglických výrazů "glamorous" a "camping" - představuje tedy spojení krásy, luxusu a kempování. Tento styl kempování je určen pro ty, kdo milují kempování a chtějí být v bezprostředním kontaktu s přírodou, ale současně si chtějí užívat luxusu a moderních vymožeností, na které jsou zvyklí. Glamping spojuje klasické kempování v přírodě s přednostmi hotelů nebo apartmánů, jejich komfortem a novými technologiemi. Glamping stany jsou přepychové samostatné jednotky s kuchyní, pohodlnou ložnicí, vlastním sociálním zařízením a rozlehlou terasou. Někdy nechybí ani jídelna či obývací pokoj. Bývají postaveny v atraktivní přírodní lokalitě, která je sama o sobě výjimečná. Jejich konstrukce klade důraz na moderní design a na citlivou kombinaci přírodních a moderních materiálů.

Glamping je trend posledních deseti let. První glampimgové stany a resorty vznikly v exotických destinacích, např. Tanzánii, Namibii, Jihoafrické republice, Thajsku, Malajsii a na Bali, ale později se rozšířily i do zemí západní Evropy.

V Chorvatsku je průkopníkem glampingu kemp Lanterna v Lanterně u Poreče, který patří nejlépe vybaveným chorvatským kempům. Je členem sdružení "Leading Campings of Europe", které sdružuje čtyřicet nejlepších kempů v Evropě. V prestižním průvodci vydávaném německým autoklubem ADAC patří mezi nejlépe hodnocené kempy v Chorvatsku. První glamping stan tu představili v roce 2014 a nyní se jejich počet rozšířil na čtrnáct. A je o ně stále větší zájem.

I když luxusní glamping stany v Lanterně nenabízejí výhled do pralesa nebo na stáda divoké zvěře, jako ve zmíněných exotických zemích, dovolená v nich jistě znamená mimořádný zážitek. Stany o rozloze 35 metrů čtverečných jsou vybaveny kompletně zařízenou kuchyní, koupelnou, dvěma ložnicemi a krytou terasou, kde lze posedět a užívat si pohled na modrý Jadran. V rámci skupiny těchto stanů je soukromý "infinity" bazén o velikosti 50 metrů čtverečných, v němž se voda přelévá přes okraj. Kolem bazénu je plošina pro slunění, vybavená lehátky a slunečníky.

O glamping stany je navzdory vysoké ceně až nečekaný zájem. Jistě tu hraje svou roli i to, že glamping stany jsou horkou novinkou, ale podle odezvy veřejnosti jsou právě tyto stany ideálním ubytovacím zařízením. Umožňují ubytování v přírodě a poskytují skutečně neobvyklý komfort. Ovšem za nadstandardní ceny. V sezóně stojí nocleh až 240 eur.

"Luxusní stanování" zařadili do své nabídky i další chorvatské kempy, např. Zaton (Zaton u Zadaru), Čikat (Mali Lošinj na ostrově Lošinj), Mon Perin (u Bale v Istrii) a resort Obonjan Riviera (na ostrově Obonjan, viz článek: Ostrov Obonjan se stal novou festivalovou destinací pro mladé).


Zdroj informací:

Nejbližší zajímavá místa

Mohlo by vás zajímat