Splitsko-dalmatská župa: po loňské úspěšné sezóně přichází další vlna investic

Splitsko-dalmatská župa zaznamenala v loňském roce 2,7 milionu návštěvníků a 15,1 milionu přenocování. Ve srovnání s rokem 2015 stoupl počet návštěvníků o 11 procent a počet přenocování o 12 procent.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Splitsko-dalmatská…
Publikováno: 17.03.2017

Splitsko-dalmatská župa zaznamenala v loňském roce 2,7 milionu návštěvníků a 15,1 milionu přenocování. Ve srovnání s rokem 2015 stoupl počet návštěvníků o 11 procent a počet přenocování o 12 procent. S ohledem na rekordní investice do cestovního ruchu na rok 2017 ve výši 1,3 miliardy kun se počítá s pokračováním tohoto trendu i v dalších letech. Pozitivní je, že roste zájem turistů o pobyty mimo hlavní turistickou sezónu, například v prosinci stoupl počet turistů o rekordních 33 procent ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Velmi dobrých výsledků dosáhlo město Split, Makarská, Seget Donji, Supetar a Hvar. Žebříček podle národností se příliš nezměnil – po Němcích a Polácích byli na třetím místě turisté z Česka, následovali Slovinci, Britové a Francouzi.

Medena
Seget Donji, hotelový komplex Medena a Trogir

Skvělé výsledky roku 2016 jsou současně pobídkou pro další investice do kvality služeb v oblasti ubytování a turistické infrastruktury. Dalmácie tak má všechny předpoklady, aby získala ještě lepší pozici mezi ostatními přímořskými oblastmi. Investice do cestovního ruchu ve Splitsko-dalmatské župě v roce 2017 dosahují 1,3 miliardy kun, čímž se zařazuje mezi na přední místo v oblasti cestovního ruchu. V letošním roce tak budou dány do provozu desítky nových nebo zrekonstruovaných hotelů.

K největším investicím patří turistický komplex Romana v severozápadní části Makarské (230 milionů kun), nový boutique hotelu Bačvice u známé splitské pláže Bačvice (112 milionů kun), do nový hotel Porta Salona v Solinu u Splitu (45 milionů kun), malý luxusní hotel v Kaštelu Lukšić na místě starého rekreačního střediska Chorvatských železnic, hotel skupiny Waterman Resort v Milně na Brači (105 milionů kun), Medora Resort v Podgoře, rekonstrukce bývalého hotelu Jadran v Tučepech (100 milionů kun), obnova komplexu Medena v osadě Seget Donji u Trogiru (60 milionů kun), malý hotel osadě Duće u Omiše a několik menších nových hotelů přímo ve Splitu.

Makarská
Makarská

Na ostrově Brači seč velkým tempem pracuje na prodloužení přistávací dráha tamějšího letiště, které je s výjimkou letiště na Krku (uvádí se pod označením Letiště Rijeka) největším letištěm na jadranských ostrovech. Po rekonstrukci budou moci na Brači přistávat i větší letadla o kapacitě 150 cestujících. Podrobněji v aktualitě: Na bračském letišti budou moci přistávat i větší letadla.

V zájmu prodloužení sezóny se ve Splitsko-dalmatské župě se připravují desítky nových atraktivních programů zaměřených na gastronomii, vinařský a kulturní cestovní ruch. Nezanedbatelné jsou i investice do nabídky sportu a sportovních aktivit. Velká pozornost se věnuje oblíbené cyklistice a cyklostezkám, jejichž síť se má rozšířit ze současných 3 500 kilometrů na 5 000 kilometrů.


Zdroj informací:

  • Ministerstvo cestovního ruchu (Ministarstvo turizma): www.mint.hr

Mohlo by vás zajímat