Chorvatské kempy jsou podle kvality druhé nejlepší v Evropě

V letošním průvodci německého autoklubu ADAC se chorvatské kempy umístily co do kvality na druhém místě v Evropě za nizozemskými kempy.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Chorvatské kempy…
Publikováno: 10.03.2017

V letošním průvodci německého autoklubu ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club), nejznámějšího a nejrenomovanějšího evropského autoklubu, jsou chorvatské kempy ohodnoceny průměrnou známkou 3,6 z pěti možných bodů, což představuje co do kvality druhé místo v Evropě za nizozemskými kempy. Tento průvodce obsahuje podrobné informace o přibližně 5 700 kempech ve 38 zemích světa. Údaje shromažďují kvalifikovaní inspektoři, kteří osobně absolvují návštěvy v kempech a hodnotí jejich kvalitu. Neunikne jim žádná novinka, změna nebo zvláštnost kempu. Těm nejlepším je přiznáno označení "ADAC Superplatz".

Solaris
Kemp Solaris u Šibeniku

Chorvatsko je v průvodci ADAC pro rok 2017 zastoupeno 119 kempy, z nichž sedm kempů získalo maximálních pět bodů - hvězdiček a tedy nejvyšší ocenění "ADAC Superplatz 2017". Jsou to tyto kempy: Park Umag (Umag), Lanterna (Poreč - Tar/Lanterna), Valalta (Rovinj), Val Saline (Rovinj), Krk (Krk), Zaton (Zaton) a Solaris (Solaris u Šibeniku. Dalších 24 kempů získalo 4,5 bodů, což znamená velmi vysokou úroveň. Navíc je u poloviny kempů hodnocených v průvodci uvedeno, že jde o "nadprůměrně krásnou lokalitu". O rostoucí kvalitě chorvatských kempů svědčí i zvýšení průměrného hodnocení z loňských 2,3 bodů na letošních 3,6 bodů.

V současné době je v Chorvatsku 640 kempů, z nichž 187 jsou velké a středně velké kempy a 453 kempů patří mezi malé kempy na soukromých pozemcích (tzv. minikempy). Celkem se může chorvatských kempech ubytovat 242 tisíc osob, což představuje čtvrtinu celkové chorvatské ubytovací kapacity. V loňském roce kempy zaznamenaly 2,6 milionů turistů, tedy 20 procent z celkového počtu turistů, kteří navštívili Chorvatsko. V kempech bylo v roce 2016 uskutečněno 17,5 milionů noclehů, přičemž 33 % se na tomto počtu podílí Němci, za nimi následují Slovinci, Nizozemci, Rakušané a Italové.

Chorvatské kempy hodnotí, vybírá a oceňuje také Chorvatské sdružení kempů (Kamping udruženje Hrvatske) ve spolupráci s Chorvatskou hospodářskou komorou. Tyto "Nejlepší chorvatské kempy" jsou pak uvedeny v brožuře, kterou si můžete prohlédnout na stránkách Chorvatského sdružení kempů: Croatia´s Best Campsites 2017 (pdf).

Zdroj informací:

  • Sdružení chorvatských kempů (Kamping udruženje Hrvatske) - www.camping.hr
  • Ministerstvo cestovního ruchu (Ministarstvo turizma): www.mint.hr

Mohlo by vás zajímat