Nové projekty a investice do cestovního ruchu v Zadarské župě

Zadarská župa ukončila rok 2016 úspěšně. K dalšímu růstu cestovního ruchu by letos měly přispět nové investice do objektů, infrastruktury, obsahů a zážitků, aby zadarská oblast byla pro turisty ještě přitažlivější než dosud.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Nové projekty a…
Publikováno: 14.02.2017

Zadarská župa ukončila rok 2016 úspěšně, například počet přenocování se zvýšil o 5 procent, tedy na 11,5 milionu. K dalšímu růstu cestovního ruchu by letos měly přispět nové investice do objektů, infrastruktury, obsahů a zážitků, aby zadarská oblast byla pro turisty ještě přitažlivější než dosud.

Biograd na moru
Biograd na moru

Turistické sdružení Zadarské župy zaměřuje svoji činnost na diferenciaci nabídky regionu a na aktivity, které mají největší potenciál: na aktivní, outdoorovou, jachtařskou, kulturní a venkovskou turistiku. K tomu využívá svoji propagační a vydavatelskou činnost, od brožury s obecnými informacemi - "Regija Zadar" až po specificky zaměřené materiály, např. na kempování, cyklistiku a aktivní rekreaci. Brožura "Experience Zadar Region" obsahuje tematicky zaměřené nabídky cestovních agentur. "Zadar Bike Magic" prezentuje velmi široké možnosti cyklistiky, protože župa má jednu z nejhustších sítí cyklistických stezek: 96 stezek o délce 3 200 kilometrů. Plánuje se vydání brožury pro jachtaře a brožury "Zadar Trail", která se zaměřuje na kombinaci vlakové dopravy s pěší a venkovskou turistikou.

Turistické sdružení Zadarské župy pokračuje i letos v projektu "Welcome", který spočívá v označování kvality ubytování v soukromí – tzv. labelingu. Ubytování v soukromí má pro Zadarskou župu mimořádný význam, protože právě v soukromí se ubytovalo 58 procent všech návštěvníků župy a realizuje se 43 procent všech přenocování.

Z nových investic, které letos obohatí turistickou nabídku regionu, je to například zábavní park "Fun Park Mirnovec" v blízkosti Biogradu na moru (investice 15 milionů eur). Areál plný zábavních atrakcí o rozloze 45 tisíc metrů čtverečných se bude nacházet východně od města. V provozu má být do začátku turistické sezóny. Informace: Fun Park Mirnovec.

Přímo v historickém centru Zadaru bude otevřen nový boutique hotel "Almayer Art & Heritage Hotel". Jeho hosté jistě ocení bezprostřední blízkost zadarských atrakcí – Mořských varhan (Morske orgulje) a Pozdravu Slunci (Pozdrav Suncu).

Zadar
Zadar

Skupina Falkensteiner obnovuje kemp Borik v Zadaru, který se bude na trhu prezentovat pod novým názvem "Falkensteiner Preminum Camping Zadar". Pětihvězdičkový kemp bude mít 323 parcel, 100 mobilních domků, venkovní bazén a mnoho možností zábavy.

Jeden z nejlepších chorvatských rekreačních rezortů – "Zaton Holiday Resort" v Zatonu buduje ještě dvě nová hřiště pro minigolf, čímž se stane chorvatským centrem minigolfu Již v tomto roce se tu budou konat tři důležité světové turnaje, která organizuje Světová federace minigolfu spolu s Chorvatským svazem minigolfu.

V Zadaru byl před pár dny po rekonstrukci otevřen Knížecí palác (Kneževa palača) ze 13. století, který bude sloužit jako kulturní centrum města. Zadar tak získal novou koncertní síň, reprezentativní výstavní prostor a multimediální sál. Své místo tu zaujaly i exponáty Muzea města Zadaru (Muzej grada Zadra) jako součásti Národního muzea Zadar (Narodni muzej Zadar). Do začátku léta zahájí provoz i palác Cedulin (Palača Cedulin), který prošel několik let trvající obnovou. V paláci bude umístěno Turistické informační centrum (TIC), multimediální prostor a sídlo městského i župního turistického sdružení. V plánu je úprava tržnice, rekonstrukce Náměstí sv. Františka (Trg Sv. Frane) a Náměstí Tři studní (Trg Tri bunara).

Zaton
Zaton

Do konce roku budou dokončena výstavba terminálu pro cestující v "Novém přístavu Gaženica" (Nova luka Gaženica) v jihovýchodní části Zadaru. Zadarský trajektový přístav získá nové terminály pro domácí trajektovou přepravu i pro velké výletní lodě na okružních plavbách po Středomoří. Představuje investici v hodnotě 31 milionů eur.

Nelze také zapomenout na investici turecké skupiny Dogus, která v Chorvatsku vlastní tři mariny a hotel v Šibeniku. V Zadaru buduje na místě bývalé likérky Maraska první hotel Hyatt v Chorvatsku, a to "Regency Zadar Maraska". Má být dokončen v roce 2018 a vyžádá si 100 milionů eur. Informace: Začíná se stavět luxusní hotel Hyatt Regency v Zadaru

Staví se též nový kemp "Punta Nova" v Povljaně na ostrově Pagu. Výborně vybavený pětihvězdičkový kemp bude mít 500 parcel a 85 kempovacích míst a 250 mobilních domků, celkem pro 2 200 návštěvníků. A investice to bude nemalá – 139 milionů kun.


Zdroj informací:

  • Ministerstvo cestovního ruchu (Ministarstvo turizma): www.mint.hr

Mohlo by vás zajímat