Na lokalitě Punta Križa na Cresu se bude stavět velký golfový komplex

"Eco Golf Resort Matalda" o rozloze 350 hektarů bude mít dvě osmnáctijamková hřiště, luxusní ubytovací zařízení s kapacitou 1 300 lůžek a celou paletu služeb.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Na lokalitě Punta…
Publikováno: 30.01.2017

Vedení Přímořsko-goranské župy schválilo v říjnu změnu župního územního plánu kvůli vybudování rozsáhlého golfového komplexu na ostrově Cresu, který se má stavět na západním pobřeží regionu Punta Križa, na lokalitě Matalda (jihovýchodně od městečka Osoru na Cresu) a vydala rozhodnutí o zařazení mezi projekty mimořádného významu v rámci rozvoje cestovního ruchu župy. O projektu, respektive o změně územního plánu se ve skupštině několik měsíců bouřlivě debatovalo, nakonec však pro něj hlasovala drtivá většina poslanců.

Punta Križa
Punta Križa

Podle projektu bude golfový komplex značně rozsáhlý a složitý, jeho investorem je skupina Jadranka Hoteli z ostrova Lošinje, která je v posledních letech hlavním investorem výstavby v oblasti cestovního ruchu na Lošinji. Nový projekt podpořily i městské rady města Cresu a Malého Lošinje (pod jehož administrativu Punta Križa náleží). Obě radnice si od výstavby Mataldy slibují značné prodloužení sezóny na obou ostrovech – přitom právě kratší sezóna na obou ostrovech je určitou brzdou dalšího rozvoje ostrovního cestovního ruchu. Právě golf může přitom hrát významnou roli. Předpokládá se, že by se takto mohla sezóna na ostrově prodloužit minimálně na devět měsíců.

"Eco Golf Resort Matalda" bude zaujímat plochu 350 hektarů a v jeho rámci budou vybudována dvě osmnáctijamková hřiště, která by mohla sloužit i pro pořádání mezinárodních turnajů. Autorem projektu golfových hřišť je světově proslulý projektant Ernie Els.

Pokud jde o ubytovací kapacitu, bude v komplexu k dispozici 1 300 lůžek v hotelu a ve vilách. Celá kapacita bude odpovídat pětihvězdičkové kvalitě.

Součástí komplexu budou bazény, restaurace, bary, vinotéka, fitness centrum, malá marina a helioport. Služby v rámci komplexu doplní zvláštní zařízení pro golfisty (golfová akademie, klubový dům, členské centrum, servisní služba), dále jezdecký klub, kulturní centrum s galerií, tržnice, prodejny, butiky a podobně.

Vybudováním golfového komplexu v oblasti, která je známá svými mimořádnými přírodními hodnotami, nenarušenými dosud žádnou výstavbou, bude pro investora náročným úkolem. Golfová hřiště mají obrovské nároky na spotřebu, a proto mají odborníci a veřejnost obavy z nadměrného zatížení Vranského jezera, které je výhradní zásobárnou pitné vody pro ostrovy Cres a Lošinj. Investor však argumentuje, že voda z veřejných zdrojů bude používat jen ubytovací a gastronomická zařízení a pro zavlažování se využívat odsolená mořská voda. Výstavbou však může být ohrožen i zdejší ekosystém, jedinečný obraz krajiny, jeho vegetace, pozůstatky historického dědictví apod. Obavy se týkají i možného znečištění při stavbě i provozu. To vše bude se bude řešit v následného procesu vyhodnocování vlivu na životní prostředí.

Animace: Eco Golf Resort Matalda


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat