Chorvatské víno získalo zlatou medaili ve francouzské vinařské soutěži

Vítězem a držitelem zlaté medaile se v kategorii bílých vín na nejstarší a jedné z nejprestižnějších francouzských vinařských soutěží Challenge International du Vin se stalo chorvatské bílé víno Pošip Stina 2015 z Bolu na ostrově Brači.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Chorvatské víno…
Publikováno: 15.11.2016

Vítězem a držitelem zlaté medaile se v kategorii bílých vín na nejstarší a jedné z nejprestižnějších francouzských vinařských soutěží Challenge International du Vin se stalo chorvatské bílé víno Pošip Stina 2015 z Bolu na ostrově Brači. Stalo se tak současně u příležitosti oslav čtyřicátého jubilea této soutěže.

Bol
Bol na ostrově Brači

Soutěže se zúčastnilo 38 chorvatských vín, z nichž devět postoupilo do závěrečného hodnocení. Dvanáctičlenná jury, složená z novinářů a publicistů, rozhodla o tom, které z těchto vín bude získá čestný titul "Nejlepší chorvatské víno". A jedenácti hlasy z dvanácti rozhodla jury, že toto nejvyšší hodnocení patří vínu Pošip Stina 2015.

Renomované soutěže Challenge International du Vin, která se již čtyřicet let každoročně koná ve francouzském Bourgu u Bordeaux, se zúčastňují vinaři z 35 zemí a degustátoři na nich posuzují 5 000 vzorků vína a destilátů.

Organizátoři soutěže konstatovali, že Chorvatsko je sice malá země, ale kvalitou svých vín i velikostí produkce patří k vysoce oceňovaným. Má 300 registrovaných vinorodých oblastí a na 33 000 hektarech pěstuje 200 druhů vín, z nichž dokonce 60 patří k autochtónním.

Pošipu se říká "král dalmatských bílých vín". Tato autochtónní chorvatská odrůda se nejvíce pěstuje na jihu ostrova Korčuly (Čara a Smokvica).

Velmi úspěšný je i design obalu vítězného vína, který je dílem známé chorvatské designerské firmy Bruketa & Žinić. Získal cenu jako nejlepší v Chorvatsku na festivalu Cropack a dále jako nejlepší v Evropě na festivalu v Helsinkách.

Úspěch pošipu komentoval ředitel vinařství Stina (Vinarija Stina) v Bolu, které toto skvělé víno vyrábí. Zdůraznil ohromné úsilí, které pracovníci vinařství vložili v posledních sedmi letech do obnovy vinohradů a zakládání nových. Toto víno se pěstuje ve specifických podmínkách na staletých vinohradech na skalnatých svazích ve výšce přibližně 400 metrů. Cílem bolských vinařů je prokázat kvalitu chorvatských vín a získat pro ně důstojné místo na vinné mapě světa. Ocenil přitom úroveň francouzské soutěže, jejíž přísné vstupné podmínky zaručují, že se do ní mohou kvalifikovat jen vína vysoké úrovně.

Informace: Vinarija Stina


Zdroj informací:

  • Ministerstvo cestovního ruchu Chorvatské republiky (Ministarstvo turizma): www.mint.hr

Mohlo by vás zajímat