U ostrova Visu byl objeven další vrak bombardéru z druhé světové války

Jadran bývá často označován za hřbitov letadel a lodí. Dosud bylo v Jadranském moři lokalizováno více než tisíc plavidel potopených od antiky do dneška. A pokud jde o vraky letadel, těch bylo objeveno přes sto, většinou pocházejících z druhé světové války

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... U ostrova Visu byl…
Publikováno: 18.10.2016

Jadran bývá často označován za hřbitov letadel a lodí. Dosud bylo v Jadranském moři lokalizováno více než tisíc plavidel potopených od antiky do dneška. A pokud jde o vraky letadel, těch bylo objeveno přes sto, většinou pocházejících z období druhé světové války.

Vzhledem k tomu, že se na jadranském ostrově Visu nacházelo jediné spojenecké letiště, byl provoz na něm mimořádně živý. Stávalo se, že na možnost přistání na jeho jedinou přistávací dráhu na lokalitě Velo polje čekalo i více než deset letadel, která kroužila nad ostrovem a čekala na svou chvíli. A tak nebylo výjimkou, že čekajícím letadlům došly pohonné hmoty a bezmocná letadla zmizela ve vlnách Jadranu. Nebo piloti již nedokázali s těžce poškozenými letadly přistát. Na mořském dně u ostrova Visu bylo nalezeno přes třicet letadel zřícených během druhé světové války – bombardérů i stíhaček.



Jedním z posledních velkých nálezů u Visu byl v roce 2009 bombardér typu B24 Liberator. Objevil jej jižně od ostrova Visu potápěč ze Rijeky a průzkum vraku pak prováděl odborný tým chorvatského památkového úřadu. Protože část letadla se sériovým číslem nebyla nalezena, bylo třeba hledat informace o havarovaném letadle v amerických archivech. Podle zjištěných údajů se jednalo o letadlo které se po těžkém poškození při prováděných náletech zřítilo v prosinci 1944 do moře před přistáním i s deseti členy posádky (z níž pak bylo při záchranné akci zachráněno sedm mužů). Bombardér B24 Liberator byl dlouhý 23 metrů, o rozpětí 33 metrů a nosnosti čtyř tun bomb. Mohl létat do výšky 11 000 metrů a měl deset členů posádky.

Letos v září byl ohlášen nález dalšího bombardéru B24 Liberator. Vrak objevil majitel potápěčského klubu Manta z města Komiža na Visu Lorenz Marović společně se svými spolupracovníky, který se v roce 2005 proslavil nálezem vraku italské obrněné lodě Re d´Italia z bitvy u Visu v roce 1866 (viz Historická námořní bitva u Visu v roce 1866). Dokud neproběhne oficiální archeologický průzkum vraku bombardéru a jeho zajištění, bude přesná poloha zahalena tajemstvím. Potrvá několik let, než se tento Liberator stane cílem potápěčských výprav a zařadí se mezi potápěčské atrakce ostrova Visu.

Informace a videa: Manta Diving Center.


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat