Sezóna lanýžů probíhá v plném proudu

V severní Istrii, v údolí řeky Mirny probíhá od začátku září až do prosince sezóna sběru lanýžů. Je to roční období, kdy se v souladu nejen s tradicí, ale i podle zákona sbírá nejcennější lanýž, tedy bílý lanýž.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Sezóna lanýžů…
Publikováno: 11.10.2016

V severní Istrii, v údolí řeky Mirny probíhá od začátku září až do prosince sezóna sběru lanýžů. Je to roční období, kdy se v souladu nejen s tradicí, ale i podle zákona sbírá nejcennější lanýž, tedy bílý lanýž (chorv. bijeli tartuf, lat. Tuber magnatum pico). Je to nejdražší a nejvzácněji se vyskytující druh lanýže. Kromě těchto bílých lanýžů se sbírá i kvalitní zimní odrůda černého lanýže (Tuber melanosporum).

Lanýže
Lanýže

V rámci "lanýžové sezóny" (tartufarska sezona) se v Buzetu, Motovunu a obci Livade konají v rámci každoročních "Dnů lanýžů" (Dani tartufa) různé slavnosti, soutěže, veletrhy a gastronomické festivaly zasvěcené těmto drahým aromatickým houbám a obchoduje s nimi. Tamější restaurace, konoby, agroturistická zařízení nabízejí lanýže jako ingredience do všech možných pokrmů, případně i nápojů.

Jako ochucovací přídavek se používají především černé lanýže, protože chuť a vůně těch bílých lanýžů je příliš dominantní a kromě toho by produkt neúměrně zdražovaly.

Nabídka pokrmů s lanýži je v přilehlé oblastech velmi vynalézavá a každým rokem se objevují další, stále neobvyklejší kombinace. Nabízejí se teplé a studené pokrmy, v nejluxusnějších restauracích i ve stáncích, a to buď jako podstatnější součást jídla ale i jen jako koření.

Lanýže se v daném omezeném ročním období podávají čerstvé. Přidávají se do klobás, do paštik, do čokolády, medu, piv, do různých trvanlivých polotovarů, omáček, přídavků do jídla apod. Tyto produkty sami producenti, nabízejí se na trzích v oblastech blízkých nalezištím lanýžů, ve specializovaných a lahůdkářských prodejnách. V poslední době se staly hitem sýry s přídavkem lanýžů, které nyní vyrábí téměř každá sýrárna v Istrii.

Velmi často se lanýže objevují jako přídavek do olivových olejů. Tyto oleje se nejčastěji používají do omáček, do rizot, na těstoviny, do smetanových zálivek atd.

Jen poměrně pomalu si získávají své přívržence lanýže na sladko. Tam drží primát akátový med s drobečky lanýžů (vesměs bílých). Tento med se pak používá k plnění palačinek a zákusků. Jen několik istrijských výrobců nabízí čokoládu s lanýži a pouze jediný jako přídavek přímo do těsta.

Lanýže se přidávají také do pálenek nebo do piva. Receptury na tyto nápoje jsou přísně střeženým tajemstvím každého výrobce.

Produkty z lanýžů vyrábí v Chorvatsku přes dvacet podniků a provozoven, většina se nachází v Istrii. K největším patří: Zigante Tartufi z obce Livade, Natura Tartufi z Buzetu a Miro Tartufi z Motovunu.

Na závěr by snad bylo třeba říci, že sousední Itálie je spolu s Francií lanýžovou velmocí, zejména pokud jde o bílé lanýže. A pro Italy jsou srdeční záležitostí. Nadšení amatérští sběrači vytrvale pátrají po lanýžích v Itálii, ale ve značném počtu pořádají výpravy i do chorvatských lanýžových lokalit. Ale pátrání po těchto vzácných houbách je i koníčkem mnohých Chorvatů.

Program letošních "Dnů lanýžů" najdete na stránce Turistického sdružení Istrijské župy: Dani tartufa u Istri.

Další zajímavé informace si můžete přečíst v našem tematickém článku: Světoznámá pochoutka - houby lanýže.


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat