Národní park Paklenica má nové návštěvnické centrum v podzemním bunkru

Koncem srpna bylo v Národním parku Paklenica otevřeno nové Návštěvnické centrum "Podzemní město Paklenice", které je upraveno v bývalém vojenském bunkru ve skalách kaňonu Velika Paklenica.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Národní park…
Publikováno: 20.09.2016

Národní park Paklenica, který se rozkládá v jihovýchodní části pohoří Velebit a tvoří nad Velebitským kanálem mohutnou skalní hradbu zdvihající se do výše téměř 1800 metrů, navštěvují milovníci neporušené divoké přírody, především horolezci a příznivci horské turistiky a cyklistiky. Nabízí 400 lezeckých tras různé obtížnosti a 200 kilometrů turistických trasa, z nichž ta nejznámější vede atraktivním kaňonem Velika Paklenica, kde se natáčely některé scény ze slavných filmů o Vinnetouovi (podrobněji v článku: Kde se natáčely filmy o Vinnetouovi?).

Paklenica
Kaňon Velika Paklenica

Koncem srpna bylo v Národním parku Paklenica otevřeno nové Návštěvnické centrum "Podzemní město Paklenice" (Podzemni grad Paklenice), které je upraveno v bývalém vojenském bunkru (Chorvati mu říkají "bunkeri") ve skalách kaňonu Velika Paklenica. Tento rozsáhlý komplex postavila v době studené války mezi Jugoslávií a Sovětským svazem začátkem padesátých let minulého století jugoslávská armáda jako sklad vojenského materiálu a jako bezpečný protiatomový úkryt nejvyšším politickým a vojenským představitelům socialistické Jugoslávie. Výstavba "Titova" bunkru začala v roce 1950, ale nikdy nebyla úplně dokončena. Když v roce 1953 Stalin zemřel, byl bunkr vyklizen a vchod zazděn.

V návštěvnickém středisku se prezentují přírodní a kulturní hodnoty národního parku, jeho atraktivní nabídka a možnosti všestranného vyžití. Rozkládá na ploše 1 100 metrů čtverečných, zahrnuje hlavní sál, přístupové a evakuační chodby. V hlavním sále je upraven multimediální prostor s informačním střediskem, prodejnou suvenýrů, umělou lezeckou stěnou a prostorem pro Horskou službu.

Projekt návštěvnického centra v hodnotě 9,5 milionu kun byl z velké části financován Fondem ochrany životního prostředí a zbytek zajistil ze svých prostředků národní park. V další etapě budou upraveny další dva sály, kde bude umístěna hlavní expozice.

Fotogalerie: Večernji list


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat