Na Cresu bylo otevřeno centrum na ochranu supů bělohlavých

V malé osadě Beli na severovýchodním pobřeží ostrova Cresu bylo otevřeno "Centrum pro návštěvníky Beli", které se zabývá ochranou ohrožených supů bělohlavých.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Na Cresu bylo…
Publikováno: 21.07.2016

V malé osadě Beli na severovýchodním pobřeží ostrova Cresu bylo začátkem července otevřeno "Centrum pro návštěvníky Beli" (Centar za posjetitelje Beli), které se zabývá ochranou ohrožených supů bělohlavých (Gyps fulvus). V rámci první etapy projektu byla rekonstruována budova školy, kde je umístěna naučná sbírka o supech bělohlavých a biologické různorodosti ostrova Cresu a Primorsko-goranské župy. Také byla vybudována voliéra pro dočasné umístění nemocných či zraněných supů, vysílených mláďat nebo těch, kteří nejsou schopni života ve volné přírodě. Hned v prvních dnech činnosti získal zdejší útulek první dva pacienty, jež budou po uzdravení vráceni do volné přírody.

Beli
Beli, sup bělohlavý

V druhé etapě projektu bude v budově centra vybudována multimediální expozice o supech bělohlavých a v prvním patře upraveny pokoje pro dobrovolníky, studenty biologie, výzkumníky a prostory pro vzdělávání a dílny. Také bude zřízeno nové místo pro kmení supů bělohlavých na lokalitě Strganac, kde bude supům dodávána podle potřeby doplňková potrava a poskytována pomoc pro jejich přežití. Tato lokalita bude atraktivní pro návštěvníky – bude zajištěna i možnost "bird-watchingu". Na financování projektu v hodnotě 4 miliony kun se podílí Primorsko-goranská župa, město Cres, Ministerstvo cestovního ruchu a evropské fondy.

Supi bělohlaví, třetí největší ptáci na světě, jsou díky minimálnímu stavu své populace světovou raritou a na Cresu byla již v roce 1986 kvůli jejich ochraně vyhlášena ornitologická rezervace. Nachází se na dvou lokalitách při západním pobřeží: severní – Kruna se nachází mezi zátokami Fojiška a Pod Predošćica (550 hektarů), jižní – Pod Okladi mezi zátokami Mali Bok a Koromačna (900 hektarů). Dokonce se za poslední léta počet supů zvýšil, a to na přibližně 250 jedinců.

Beli
Beli

Centrum pro návštěvníky ve své práci naváže na činnost výzkumného a vzdělávacího centra s názvem "Ekocentar Caput Insulae - Beli", které tu fungovalo od roku 2003.V roce 2012 se zakladatel Ekocentra Caput Insulae, ornitolog Goran Sušić, nepohodl se samosprávou ostrova Cresu a se svými aktivitami přesídlil na pobřeží, kde v roce 2013 založil na lokalitě Crnika u Senje nové "Centrum pro ochranu dravců - Grifon" (Centar za zaštitu ptice grabljivica - Grifon). Podporu mu poskytla Chorvatská akademie věd a umění (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - HAZU), město Senj, Chorvatské lesy (Hrvatske šume), Národní park Severní Velebit (Nacionalni park Sjeverni Velebit) a další subjekty. Více informací najdete na: www.supovi.hr.

Centrum pak udržovalo v provizorním chodu jen pár dobrovolníků, ale naštěstí se iniciativy chopila Primorsko-goranská župa. Její příspěvková organizace Priroda (Javna ustanova Priroda) ve spolupráci s městem Cres, sdružením Tramuntana z Beli, sdružením Biom ze Záhřebu a dalšími institucemi vypracovala a realizovat projekt "Centrum pro návštěvníky Beli".

Důležitou součástí činnosti centra bude i propagace Cresu a zejména zdejší oblasti Tramuntana, její specifické přírody, včetně různorodé fauny a flory, jakož i jejích kulturně historických památek. Tyto pamětihodnosti se datují od prehistorických dob (jeskyně Banićeva pećina), přes antiku až po středověk.

Centrum je otevřeno každý den kromě pondělí od 10 do 15 hod. a od 18 do 20 hod.

Informace: Javna ustanova Priroda.


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat