V Rovinji se koná jedinečná výstava grafiky Marka Chagalla

Město Rovinj si již v posledních letech získalo mezi milovníky moderního světového výtvarného umění zvláštní místo - realizovalo například výstavy Salvadora Dalího a Pabla Picassa. Letos mohou zájemci obdivovat výstavu slavného malíře Marka Chagalla.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... V Rovinji se koná…
Publikováno: 07.06.2016

Město Rovinj si již v posledních letech získalo mezi milovníky moderního světového výtvarného umění zvláštní místo - realizovalo například výstavy Salvadora Dalího a Pabla Picassa. Od začátku letošního května do začátku října mohou zájemci obdivovat bohatou výstavu slavného malíře Marka Chagalla, kterou připravili pracovníci Vlastivědného muzea města Rovinje pod názvem "Beyond Color" (S onu stranu boje).

Rovinj
Rovinj

Výstava obsahuje devadesát grafických děl z raného umělcova období, a to sérii litografií a mědirytin, které skvělým způsobem prezentují lásku vizionáře Chagalla k barvě, k fantastickým snovým výjevům, k židovským kořenům a k folkloru běloruského rodiště.

Chagallova vystavená grafika je svědectvím jeho pestrých životních osudů: od narození v chudé ortodoxní rodině v běloruském Vitebsku v roce 1887, přes studia na Vysoké umělecké škole v carském Rusku, setkání s životní osudovou láskou a pozdější dlouholetou družkou, emigraci do vysněné Paříže, přes nechtěnou osmiletou epizodu v právě vzniklém Sovětském svazu, usazení v novém domově v Paříži, druhou světovou válku s útěkem do jižní Francie, pronásledování Chagalla jako žida a představitele tzv. "zvrhlého" umění nacistickým režimem až do útěku do USA, odkud se po válce v roce 1948 vrátil nastálo do Francie – to už jako slavný, celým kulturním světem uznávaný malíř. Po usazení ve Francii podnikl četné cesty po celé Evropě. Zemřel v roce 1985 ve francouzském domově v Saint-Paul-de Vence.

Na výstavě mohou se návštěvníci seznámit i s Chagallovými proslulým ilustracemi Bible, La Fontainových bajek, Gogolových Mrtvých duší, Homérova eposu Odyssea, Longova eposu Dafnis a Chloe a dalších, v nichž se naplno projevil Chagallův snový styl sugestivních, fantastických představ a snů.

Chagallova syntéza kubizmu a fantastických prvků s prvky lidového umění se výrazně projevila i v jeho dalších životní tvorbě – vitrážích francouzských katedrál, nástěnných malbách v pařížské Metropolitní opeře, v paláci Spojených národů i v jeho scénických výpravách. Pozoruhodné byly i umělcovy mozaiky a tapiserie.

Chagallovy obrazy a grafika jsou dnes pýchou předních světových muzeí.

Výstava ve Vlastivědném muzeu města Rovinje (Zavičajni muzej grada Rovinja), Trg maršala Tita 11, je otevřena v červnu od 10 do 18 hod., v červenci a srpnu od 10 do 22 hod., v září a říjnu od 10 do 22 hod. Vstupné je 40 kun, pro studenty a starší 65 let 35 kun, pro děti a mládež od 6 do 18 let 25 kun, pro děti do 6 let zdarma.

Informace: www.chagall-rovinj.com


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat