Bylo otevřeno Muzeum Apoxyomena v letovisku Mali Lošinj

Dne 30. dubna bylo ve městě na ostrově Lošinj slavnostně otevřeno nové Muzeum Apoxyomena, jehož hlavním exponátem je nejcennější archeologický objev posledních desetiletí na území Chorvatska.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Bylo otevřeno…
Publikováno: 26.05.2016

Dne 30. dubna bylo ve městě Mali Lošinj na ostrově Lošinj slavnostně otevřeno nové Muzeum Apoxyomena (Muzej Apoksiomena). Význam dokončení projektu a otevření bran tohoto muzea podtrhla svou účastí prezidentka Chorvatské republiky Kolinda Grabar- Kitarović. Slavnosti se zúčastnily četné další významné osobnosti chorvatského veřejného a kulturního života, v čele s ministry kultury a cestovního ruchu.

Mali Lošinj
Fotografie sochy Apoxyomena
(Lošinjski muzej Veli Lošinj)

Socha Apoxyomena, tedy atleta, který si z povrchu těla seškrabuje olej po skončení závodu, pochází z 2. až 1. století př. n. l. Je vysoká téměř dva metry a váží 300 kilogramů. Je jedinou kovovou antickou sochou, která byla kdy nalezena na území Chorvatska a nejcennějším archeologický objevem posledních desetiletí na území Chorvatska. Sochu náhodně objevil roce 1997 na mořském dně u ostrůvku Orulje belgický amatérský potápěč a fotograf. Byla vytažena z moře v roce 1999. Mezinárodní tým téměř stovky odborníků se postaral o její očištění, obnovu a zakonzervování. Podrobnější informace najdete v tematickém článku: Archeologický nález světového významu - chorvatský Apoxyomenos.

Lošinjské znázornění Apoxyomena se pokládá za umělecky nejvýznamnější a nejzachovalejší ze všech osmi dosud nalezených soch atletů v této pozici, tedy Apoxyomenů. Lošinjský nález má světový význam a v uměleckých kruzích vyvolal ohromný ohlas. Nyní se tedy v Malém Lošinji dočkal nového, důstojného domova.

Muzeum Apoxyomena je umístěno v paláci Kvarner, který stojí přímo na nábřeží v Malém Lošinji. Pro tento účel byl kompletně upraven a přestavěn. Vnější podoba budovy z 19. století zůstala prakticky nedotčena a plně uchována, zásadní proměnou však prošel interiér paláce. Byl upraven podle vítězného architektonického projektu Idis Turato a Saši Rendiće, jehož součástí je i scénář muzeální prezentace slavného výtvarného díla. Autorům se podařilo vyjádřit expresivní uměleckou formou příběh lošinjského Apoxyomena od jeho nálezu na dně moře až po jeho návrat do Malého Lošinje.

Mali Lošinj
Apoxyomenos na dně moře

Než byl dokončen důstojný stánek pro Apoxyomena v Malém Lošinji, nastoupila socha po dokončení restaurování vítěznou devítiletou cestu po chorvatských a nejvýznamnějších světových muzeích. Mimo jiné sklízela obrovské úspěchy v pařížském Louvru, v londýnském Britském muzeu, ve florentském paláci Riccardi, v Gettyho muzeum v Los Angeles.

Muzeum Apoxyomena je dalším z úzce specializovaných muzeí, která vyrostla v posledních letech v Chorvatské republice a stala se středem zájmu a cílem cest mnoha, především zahraničních turistů. Patří k nim např. Muzeum Narona přímo na archeologické lokalitě ve Vidu u Metkoviće, Vučedolské muzeum nebo Muzeum antického skla v Zadaru.

Mali Lošinj otevřením Muzea Apoxyomena rozšiřuje svou turistickou nabídku a zároveň očekává prodloužení své turistické sezóny.

Muzeum je otevřeno každý den od 10 do 18. hodin. Vstupné je dospělého je 70 kun, pro děti a mládež od 12 do 18 let 40 kun, pro děti do 12 let zdarma. Prohlídky se uskutečňují pouze ve skupinách 15 až 20 osob a délka návštěvy je také limitována. Muzeum doporučuje rezervovat si prohlídku předem.

Informace: Muzej Apoksiomena


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat