Restaurátoři dokončili obnovu Vestibulu Diokleciánova paláce

U příležitosti svátku sv. Domnia, patrona Splitu, byly slavnostně prezentovány výsledky restaurátorských prací ve Vestibulu - jediném dochovaném prostoru rezidenčního křídla Diokleciánova paláce.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Restaurátoři…
Publikováno: 20.05.2016

U příležitosti svátku sv. Domnia, patrona Splitu, byly slavnostně prezentovány výsledky restaurátorských prací ve Vestibulu - jediném dochovaném prostoru rezidenčního křídla Diokleciánova paláce. Vestibulem se vstupovalo do císařových soukromých komnat.

Vestibul působí majestátním dojmem i dnes, bez někdejší nádhery obrovské kupole zdobené kdysi skvostnou mozaikou a plastikami, monumentálně a impozantně, jak ostatně odpovídalo záměrům jeho stavitelů. Ještě v 16. století se klenba Vestibulu pyšnila leskem své barevné mozaiky, byť tehdy poškozené, jak to uvádí Marko Marulić ve svém rukopise ze 16. století. Dva úlomky původní mozaiky uchovává Archeologické muzeum ve Splitu.

Split
Split, Vestibul Diokleciánova paláce

Poslední velká restaurace zchátralého Vestibulu proběhla v padesátých letech minulého století. Tehdy byly odstraněny přepážky a zdi někdejších obydlí, kde jejich obyvatelé chovali drůbež a měli své zahrádky, a některé další nevhodné součásti vnitřního pláště, ale zásadní kroky k obnově původní stavby nebyly učiněny.

Po obnově peristylu přišla na řadu i sanace Vestibulu. Chorvatský restaurátorský ústav vypracoval odborný projekt restauračních prací a poté proběhlo čištění vnitřního pláště Vestibulu. Po provedené analýze analýze a podrobném 3D snímkování začala vlastní restaurování původního zdiva.

Cílem sanace bylo obnovit a prezentovat původní římskou strukturu, na níž bude jasně patrné, co je původní a co je rekonstruováno. Byly vyčištěny a stabilizovány plochy původních materiálů - kamene, cihel, tufu a malty. Ze zanedbané a poškozené stavby se opět stal monumentální antický prostor.

Jihovýchodně od Vestibulu se nachází středověká čtvrť, v níž je i nejstarší raně románský dům z 10. století. Opírá se o stěnu Vestibulu. Dnes je součástí nejprestižnějšího splitského hotelu, příhodně nazvaného Vestibul. A tady v srdci rezidenční části císařského paláce, tam kde byl ve středověku postaven kostel sv. Ondřeje, vyrostlo před pár lety moderní pozoruhodné Etnografické muzeum.

Fotogalerie: Slobodna Dalmacija


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat