Konečně začíná rekonstrukce a dostavba splitského letiště

V prosinci loňského roku vydalo chorvatské Ministerstvo stavebnictví a prostorového uspořádání stavební povolení pro projekt rekonstrukce a dostavby letiště Split - Kaštela v hodnotě 450 milionů kun.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Konečně začíná…
Publikováno: 23.02.2016

V prosinci loňského roku vydalo chorvatské Ministerstvo stavebnictví a prostorového uspořádání stavební povolení pro projekt rekonstrukce a dostavby letiště Split - Kaštela (20 km z centra Splitu, 6 km od Trogiru) v hodnotě 450 milionů kun, takže realizaci tohoto důležitého a dlouho plánovaného projektu již nestojí nic v cestě. Přibližně třetinu těchto prostředku zajišťuje samo letiště, zbývající část bude financována z úvěrů rozvojových bank. Projekt má být dokončen do zahájení letní sezóny 2018.

Split
Letiště Split - Kaštela

Realizací projektu se zvýší úroveň služeb cestujícím a zajistí se standardy Evropské unie pro mezinárodní hraniční přechody v rámci Schengenské smlouvy.

V rámci projektu má být rozšířen terminál pro odbavování cestujících, který by měl po dokončení odbavit více než tři miliony cestujících. Současně bude rozšířeno parkoviště pro osobní automobily a autobusy a vybudováno nové parkoviště a autobusový terminál. Ty budou s terminálem letiště spojeny mostem pro pěší. Plocha parkoviště se o více než 35 500 m2.

Split
Letiště Split - Kaštela

Nová budova terminálu pro cestující o rozloze 34 500 m2 bude přistavěna k budově stávajícího terminálu. Bude mít čtyři podlaží. V podzemním podlaží bude technická část s třídírnou a bezpečnostní kontrolou zavazadel, v přízemí bude hala pro odbavování cestujících při příletu včetně hraniční kontroly. Na prvním poschodí budou prostory pro odbavování cestujících při odletu včetně bezpečnostní kontroly cestujících. Na stejném patře pak budou komerční prostory: restaurace, kavárny, obchody, duty free shop a další služby. Druhé podlaží se bude dělit na galerii s restaurací a Business Class salonek pro cestující v Business Class.

Rekonstrukce a dostavba letiště Split se ukázala být nezbytná vzhledem ke stále stoupajícímu provozu na tomto letišti a k trvale se zvyšujícímu počtu cestujících. Letiště bylo postaveno v roce 1979 s maximální kapacitou milion cestujících. O tom, že letiště "praská ve švech", svědčí statistiky z posledních let. V roce 2014 odbavilo rekordních 1 752 667 cestujících, což představuje zvýšení ve srovnání s předcházejícím rokem o 11 %. V loňské sezóně se počet odbavených cestujících za den vyšplhal až na 27 000.


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat