Blízko Rajské pláže na ostrově Rábu se nacházela byzantská pevnost

Skupina chorvatských a francouzských archeologů objevila na ostrůvku Lukovac v zátoce Crnica, přímo proti populární Rajské pláži u Loparu na ostrově Rábu, pozůstatky byzantské pevnosti z přibližně 6. století.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Blízko Rajské pláže…
Publikováno: 20.11.2015

Skupina chorvatských a francouzských archeologů objevila na ostrůvku (či spíše útesu) Lukovac v zátoce Crnica, přímo proti populární Rajské pláži u Loparu na ostrově Rábu, pozůstatky byzantské pevnosti z přibližně 6. století. Podle dosavadního archeologického průzkumu se jedná o byzantský vojenský objekt, jakých byly na Jadranu desítky. Zdejší pevnost měla za úkol kontrolovat zdejší oblast moře a byla součástí řetězu pevností, táhnoucí se od jihu na sever.

Lopar
Lopar, Rajská pláž

Od ostatních pevností se liší svou velikostí – zatímco většina známých pevností je nevelkých rozměrů, pevnost na Lukovci zaujímá zřejmě celý ostrůvek. Na nejvyšším místě byl pravděpodobně kostel, jehož silné zdi se postupně odkopávají. Právě skutečnosti, že pevnost byla rozložena na celém ostrůvku, by mohla přispět k atraktivitě objektu.

Průzkum se realizuje v rámci projektu Mnišské řády na Kvarnerských ostrovech v 6. až 11. století, kterého se účastní památkové oddělení chorvatského ministerstva kultury ve Rijece, Sdružení pro archeologický výzkum a jeho propagaci v oblasti Kvarneru a francouzská universita Franche-Comté z Besanconu. Finančně projekt podporuje chorvatské ministerstvo kultury a obec Lopar.

Nález byzantské pevnosti na ostrůvku Lukovac není první svého druhu na Rábu. Známá je již dříve odkrytá pevnost v Barbatu, u paty pohoří Kamenjak. Lukovacký objev je však značně větší a kromě toho se předpokládají i zbytky další byzantské stavby v moři v těsné blízkosti ostrůvku Lukovac.


Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat