Vydejte se na ochutnávku sýrů do Taru u Poreče

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Vydejte se na…
Publikováno: 04.09.2013
Poreč
Poreč

V Istrii byl již před letošní sezónou otevřen výrobní a turistický komplex sýrárny "Sir Laguna" u obce Tar, která se nachází při západním pobřeží Istrie, 9 km severně od Poreče a 7 km jihovýchodně od Novigradu. Majitelem sýrárny a farmy Špin (Stancija Špin) je podnik Agrolaguna, který do komplexu již investoval na 35 milionů kun. V rámci této investice byla provedena rekonstrukce a modernizace sýrárny „Sir Laguna“ a obnova farmy Špin, dále byla vybudována místnost, kde mohou návštěvníci ochutnat zdejší sýry a také si je koupit. Zájemci se mohou vydat po "cestě sýra", která vede po pastvinách rozkládajících se kolem farmy.

Sýrárna je jedním z produktů vybudovaných v intencích nové Strategie chorvatského cestovního ruchu, podle níž může právě gastronomie být jedním z motivů zájmu zahraničních turistů o cesty do Chorvatska. Představuje tak úspěšné spojení zemědělského a turistického produktu, který obohacuje turistickou nabídku střední části istrijského přímoří. Její obnovu a rekonstrukci podpořil evropský program IPAD, který se podílel na výstavbě ještě dvou dalších podobných chorvatských objektů.

Poreč
Poreč, Eufraziova bazilika - památka
na seznamu UNESCO

V 80. letech minulého století začala Agrolaguna na farmě Špin chovat ovce začala, jejich mléko zpracovávala ve své malé sýrárně a vyráběla asi 10 tun sýra ročně. Postupně se výroba rozrůstala, a to nákupem ovčího i kravského mléka i z dalších istrijských farem. V roce 2004 se stala Agrolaguna součástí obrovského koncernu Agrokor, který vlastní další velké podniky chorvatského potravinářského průmyslu, jakými je např. největší chorvatský výrobce minerálních vod Jamnica, největší chorvatský podnik masného průmyslu PIK Vrbovec, mrazírny Ledo, podniky Belje, Zvijezda, Tisak a další, jakož i přední maloobchodní řetězec Konzum. S příchodem nového mocného vlastníka zažila sýrárna "Sir Laguna" další výrazný vzestup, a to jak v pestrosti vyráběného sortimentu, tak v celkovém objemu výroby. A jsou vypracovány plány i na další rozšíření výroby sýrů na 300 tun ročně i jejich sortimentu.

A co s může sýrárna „Sir Laguna“ nabídnout? V současné době vyrábí na 150 tun tvrdého sýra "Laguna Histria". Základní sortiment tvoří "Istrijský kravský sýr"(Istarski kravlji sir), "Istrijský ovčí sýr" (Istarski ovčji sir), "Istrijský smíšený sýr" (Istarski miješani sir) a "Istrijský sýr s lanýži". (Istarski sir s tartufima). Ovčí sýr má charakteristickou pikantní chuť díky aromatickým bylinám, které ovce spásají. Výborně se hodí jako předkrm, samotný nebo s pršutem a olivami, ideální s dobrým červeným vínem. Smíšený sýr, vyráběný z ovčího a kravského mléka, je velmi oblíbený pro svou jemnou příchuť ovčího mléka. Skutečnou specialitou je však sýr s lanýži. Černé lanýže, aromatické a velmi ceněné houby, které rostou pod zemí v nedalekém Motovunském lese (podrobněji v článku: Světoznámá pochoutka - houby lanýže, se přidávají spolu s olivovým olejem do mléka. Sýr tak získá charakteristickou vůni i chuť a výsledkem je autentický istrijský produkt – mimořádná delikatesa.

Další degustační místnost Agrolaguny se nachází přímo v Poreči, kde je v nabídce kromě sýra i víno a olivový olej.


Zdroj informací:


Mohlo by vás zajímat