Ostrov Obonjan u Šibeniku již nebude "Ostrovem mladých"

Ještě v únoru 2007 letošního roku potvrdila vláda Chorvatské republiky, že ostrov Obonjan - "Ostrov mládí" definitivně zůstane mladým. Koncem dubna však už bylo všechno jinak.

Chorvatsko... Články ... Aktuality ... Ostrov Obonjan u…
Publikováno: 09.10.2007

Ještě v únoru letošního roku potvrdila vláda Chorvatské republiky, že ostrov Obonjan - "Ostrov mladých" či "Ostrov mládí" ("Otok mladosti"), který leží 6 námořních mil od Šibeniku, definitivně zůstane mladým (viz aktualita: Ostrov mladých - Obonjan u Šibeniku). Koncem dubna však už bylo všechno jinak.

Vytrvalému úsilí představitelů města Šibeniku se podařilo úplně zvrátit rozhodnutí vlády, která koncem dubna přijala nové usnesení, podle něhož Obonjan připadá městu Šibeniku, jenž na něm chce vybudovat projekt "Obonjan Riviera". Organizátoři a budovatelé Obonjanu jako ostrova pro mladé marně argumentovali dvaceti léty usilovné práce na ostrově. Tento kdysi pustý a divoký ostrov byl v roce 1970 tehdejšími vládními orgány přiřčen mladým, tedy svazu skautů (savez izvidjača). Ti měli do té doby své objekty na blízkém ostrově Kakan, na lokalitě, kterou opustila armáda a která chátrala. Mladým se na ostrově Kakan podařilo vybudovat slušné zázemí, ale v roce 1970 museli Kakan opět opustit a začali budovat Obonjan. Přes 7000 mladých ze země i ze zahraničí se účastnilo dobrovolných pracovních brigád a proměnili ostrov s krásnou přírodou v oázu, vybudovanou podle představ a potřeb mladých. Ubytování bylo ve 12 pavilonech, na 15 terénech bylo možné tábořit v plně kulturních podmínkách. Byla tu četná sportovní hřiště a dvě klimatizované sportovní haly, bazény, amfiteátr pro kulturní a zábavní akce a veškeré nezbytné zázemí - restaurace, pizzerie, kavárny, ambulance. Organizovaly se zde školy cizích jazyků, sportovní školy a kurzy aj. V průběhu let se na Obonjanu rekreovalo více než 200 tisíc dětí a mladých, z Chorvatska i ze zahraničí.



Od roku 1991 se město Šibenik snažilo získat ostrov pro své investiční záměry a plány a přesměrovat mládež tam, odkud byla před léty vykázána, na ostrov Kakan, neobydlený, ležící mimo jakýkoli zájem. Zastupitelstvu Šibeniku se to však podařilo až letos, koncem dubna. Město Šibenik začalo ve spolupráci s příslušnými ministerstvy a dalšími orgány připravovat projekty nejvyšších kategorií, určených pro nejnáročnější a nejmovitější světovou klientelu. Počítá se s 1500 lůžky v pětihvězdičkových hotelech a vilách a s investicemi přes 100 milionů eur. Vítězem vypsaných soutěží se stala jako nejspolehlivější investor zahraniční finanční skupina ORCO, která již v Chorvatsku podniká (např. prostřednictvím hotelového podniku Sunčani Hvar ovládá téměř celou hotelovou kapacitu města Hvaru). Velmi úspěšně rozvíjí své aktivity i v dalších zemích střední a východní Evropy, mj. i v Česku.

Kromě luxusních ubytovacích zařízení má být na Obonjanu vybudováno přístaviště pro jachty, luxusu ostrova odpovídající pláže, musí být vyřešena otázka odpadních vod, zásobování pitnou vodou, zásobování energií z alternativních zdrojů.

Po podepsání smlouvy o realizaci projektu s investorem nastane nejprve zdlouhavá fáze zpracování projektové dokumentace, získání veškerých nezbytných povolení a vyřízení příslušných formalit. Poté může začít budování na ostrově "bohatých".

Zdroj informací:

Mohlo by vás zajímat